Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Raman, Jarique en Max trainen hier samen. Foto: Omroep Gelderland
De atleten spelen ook samen spelletjes in het topsporthuis. Foto: Omroep Gelderland

De atleten spelen ook samen spelletjes in het topsporthuis. Foto: Omroep Gelderland

OOSTERBEEK - Ze komen uit heel het land om uiteindelijk samen te kunnen wonen in Oosterbeek. Hardlopers die hopen op een gouden toekomst, zien in het dorp de perfecte basis liggen voor hun carrière. Maar wat maakt het leven in de zogeheten 'topsporthuizen' daar nou zo leuk? Wij namen een kijkje.

De Playstation gaat aan, of er wordt gewoon ouderwets gezellig gekaart. De sfeer ziet er goed uit in één van de huizen. "Het is hier ook heel gezellig", vertelt Nina Owen. We gaan samen naar de training, koken samen. Dat is leuk. Ik ben hier komen wonen, omdat ik ook wat zelfstandiger wilde worden. Dat kan ook in een studentenhuis, maar ik vind het leuk om met andere sporters om te gaan. Atleten zijn vaak wat serieuzer, dat trekt me iets meer aan."

Zo leven de topsporters:

'Het is hier heel boers'

Ze zit samen aan tafel met Jarique Hazel een kaartspel te doen. Jarique is vanuit Hoofddorp naar Oosterbeek gekomen. "Ik weet ook niet hoe ik hier terecht ben gekomen, haha. Het is wel wennen hoor, het is heel boers hier. Anders dan in de Randstad, maar ik vind het wel leuk."

Jarique is naar Oosterbeek gekomen vanwege de reistijd. "Ik hoef nu niet meer 2,5 uur te reizen en kan nu elke dag met topsporters hardlopen. Je motiveert elkaar ook als je even geen zin hebt. Doordat ik nu niet hoef te reizen, heb ik ook extra tijd om te trainen en dat motiveert ook."

'Geluk is van invloed op je prestaties'

Voor Max Swabedissen geldt min of meer hetzelfde. Nu hij om de hoek van sportcentrum Papendal woont, kan hij makkelijker trainen om zijn droom waar te maken: de Olympische Spelen van 2028. "Ik kom uit Twente, dus ik was ook twee uur aan het reizen. Nu rust ik meer, terwijl ik wel meer kan trainen."

Raman, Jarique en Max trainen hier samen. - Foto: Omroep Gelderland

Maar niet alleen het sporten heeft zo zijn voordelen, zegt Max. "We bespreken ook dingen samen en we zijn al samen de stad in geweest. Je bouwt een band op met elkaar, ook na het sporten. Ik denk ook dat dat bevorderlijk is voor de prestaties. Geluk heeft namelijk invloed op hoe je loopt."

'Lekker heuvelachtig'

Ook voor sfeermaker Raman is een topsporthuis in Oosterbeek een uitkomst. "Ik woon samen met twee andere atleten. We sporten niet alleen samen, maar kijken ook naar het nieuws en hebben politieke discussies. Of we gaan poolen met elkaar. En inderdaad, we motiveren elkaar als iemand geen zin heeft om 's ochtends vroeg een duurloop te doen."

Maar die motivatie is eigenlijk niet nodig vindt Raman. "Het is prachtig hier in de omgeving. We hebben een prachtig bos bij Warnsborn en het is lekker heuvelachtig."

'In de voetsporen van Femke Bol'

Nu er nog plekken over zijn in één van de huizen hopen de atleten dat ze snel nieuwe huisgenoten krijgen. En het heeft daadwerkelijk een goed effect op je prestaties, zeggen de atleten.

Topatleten als Femke Bol en Bram Som gingen Max, Raman, Jarique en Nina al voor in het topsporthuis.. Bol besloot ook in Oosterbeek te komen wonen en haalt nu medailles op grote toernooien. "Leuk dat mensen die hier hebben gewoond zover gekomen zijn, hopelijk kunnen wij in hun voetsporen treden", lacht Max.

Deel dit artikel