Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De stadsfotograaf legt alle voorwerpen vast. Foto: Omroep Gelderland
Mieke den Doop (rechts) heeft oude snoepwalsen meegenomen van haar familie. Foto: Omroep Gelderland

Mieke den Doop (rechts) heeft oude snoepwalsen meegenomen van haar familie. Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG - Oude voorwerpen van Doesburgers en foto's met een bijzonder verhaal zijn komend voorjaar terugzien als museumstuk. Met de voorwerpen en verhalen wordt een tentoonstelling gemaakt in het kader van het geschiedenisproject 'de Canon van Doesburg'. Eind deze week kunnen inwoners hun potentiële museumstuk inbrengen, uiteindelijk worden er 36 uitgekozen om tentoongesteld te worden.

In de kelders van Het Arsenaal in Doesburg druppelen de eerste Doesburgers binnen. "Ik heb twee oude snoepwalsen uit het fabriekje en de winkel van mijn familie meegenomen", vertelt Mieke den Doop enthousiast. "Hier werden meer dan honderd jaar geleden de Doesburgse balletjes meegemaakt. " In de goudkleurige walsen zitten groefjes waar de snoepjes in werden gevormd. "We hebben er in totaal zes nog in onze familie, ze zijn heel waardevol voor ons, vooral vanwege het verhaal en de geschiedenis die erbij hoort. "

Bijzondere schatten

"Veel inwoners hebben net als Mieke den Doop bijzondere 'schatten' thuis zonder dat ze er iets mee doen. Op zolder, in de kelder opgeslagen in een doos. We vragen ze met die oude voorwerpen waar een verhaal aan vast zit hier te komen", legt voorzitter Martin Beijer, van Doesburg Vertelt uit. "We hopen natuurlijk op veel verschillende voorwerpen en verhalen. "

De stadsfotograaf legt alle voorwerpen vast - Foto: Omroep Gelderland

"Hier in Het Arsenaal wordt het voorwerp beschreven en het bijbehorende verhaal op papier gezet. Ook oude foto's zijn welkom. Zo heeft de man van Mieke nog een foto dat hij als kind voor de snoepwinkel staat van de familie van zijn huidige echtgenote. "Dat soort verhalen zoeken we, dat is toch prachtig?", vult Theo Maas aan, die zojuist het verhaal van het Doesburgse stel heeft opgetekend.

Herinneringen

"Het lijkt me wel heel leuk als de snoepwalsen straks als museumstuk te zien zijn. Ik denk dat veel meer oudere Doesburgers de winkel van mijn moeder en oma nog kennen en er herinneringen aan hebben. " De tentoonstelling is tijdelijk, na afloop krijgt iedereen zijn of haar unieke voorwerp weer terug. "Gelukkig wel, want houden mogen ze het ook niet", zegt Mieke den Doop stellig. "De walsen blijven in de familie. "

Deel dit artikel