Appels gratis weggeven? Dat gaat nog niet zo makkelijk stellen fruittelers. Foto: Pixabay

Appels gratis weggeven? Dat gaat nog niet zo makkelijk stellen fruittelers. Foto: Pixabay

TOLKAMER - Meerdere fruittelers in Gelderland kiezen er noodgedwongen voor om de laatste resten appels en peren aan de bomen te laten verrotten, omdat het koelen van het fruit te duur is. Aan Omroep Gelderland vertelden zij dat het nauwelijks nog lonend is het fruit te plukken. Dit nieuws zorgde voor veel reacties op Facebook met als rode draad: 'geef het dan maar gratis weg!' Is dit een optie?

Anja reageert op Facebook: 'Misschien is het een idee om voedselbanken er blij mee te maken?' Dit gebeurt bij sommige bedrijven al, vertelt Marc André de La Porte, voorzitter van de kring Midden-Nederland van de Nederlandse Fruittelers Organisatie. "Daar zijn al meerdere initiatieven voor, maar dan moeten er wel weer vrijwilligers zijn die dit komen plukken. Dat gaat allemaal niet zomaar."

Kosten van plukken en koelen zijn hoog

Dat sommige telers ervoor kiezen het fruit te laten verrotten, vanwege de hoge kosten, kan André de La Porte, zelf ook fruitteler, goed begrijpen. "Als de kosten voor het plukken hoger zijn dan de opbrengsten, is dat een logische keuze. Dan hebben we het nog niet eens over de koelkosten." Volgens hem is het aantal appels en peren dat op deze manier niet wordt geoogst klein. "Landelijk gezien heb je het dan maar over een tot hooguit een paar procent van de totale oogst. Individueel gezien kan dat natuurlijk wel hoger zijn."

Pauline snapt niet dat telers de appels en peren laten rotten. Op Facebook stelt zij: 'Geef ze dan weg, dan help je andere mensen ermee, zelf laten plukken!'

Bert de Haan, die naast fruitteler ook bestuurslid is van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, stelt dat het allemaal niet zo simpel is. "Gratis weggeven is makkelijk gezegd, maar wie plukt ze dan? Je kunt niet zomaar iedereen te pas en te onpas in je boomgaard laten struinen. Plukken moet wel met beleid gebeuren, anders krijg je schade aan het gewas en zit je met de oogst voor volgend jaar."

Voedselbank

Zelf heeft De Haan onlangs nog contact gehad met een voedselbank uit Alphen aan de Rijn. "Zij komen bij mij duizend kilo peren ophalen tegen een kleine vergoeding. Zo heb ik er toch nog wat aan en wordt er ook niks verspild. De peren zijn al geplukt."

Fruitteler Ferdinand van Schip geeft aan dat hij toch nog wat kisten en zelfs extra koelcellen heeft bij gehuurd. "Je houdt als fruitteler toch hoop. Je gaat rekenen en rekenen en neemt een beslissing. We zien wel waar het schip strandt." Van Schip hoopt dat hij alle gemaakte kosten toch nog kan terugverdienen. "Maar het is lastig, we kunnen de appels maar moeilijk afzetten, de laatste appels van de vorige teelt heb ik pas half augustus hier de cel uitgedaan! En nu moet er dus alweer een nieuwe voorraad in."

Appels blijven hangen

Heeft hij alle appels nu geplukt? "Nee, er hangt nog wel wat. Maar ik heb de knoop doorgehakt, er komen geen appels meer bij. Wat er nu nog hangt, blijft hangen." Weggeven vindt hij geen optie. "Als ik wat weggeef, en dat doen we wel vaker aan scholen en ook wel aan de voedselbank, dan moet dat wel fruit van goede kwaliteit zijn." Van Schip vertelt verder dat hij afgelopen voorjaar nog met kisten vol appels naar Oekraïne is gereden. "Dat waren prima appels die we ook nog niet afgezet hadden."

André de la Porte beaamt dat veel fruittelers nu voor een keuze staan die ze liever niet maken. "Je wordt geen fruitteler om de appels en peren te laten hangen en verrotten. Maar je kunt ook niet zomaar iedereen appels laten plukken, dan kan het gewas schade oplopen. Veel fruittelers houden al speciale oogstdagen, dan kunnen mensen tegen gereduceerde tarieven onder begeleiding appels komen plukken. Wat er nu bij fruittelers nog overblijft, kan dan beter blijven hangen, uit economische overwegingen."

Bert de Haan heeft nog wel een tip voor iedereen die het zonde vindt als er appels en peren wegrotten aan de Gelderse fruitbomen. "Koop je fruit bij de lokale boer, er zijn er genoeg die een boerderijwinkel of huisverkoop hebben."

Zie ook: Fruittelers laten appels en peren verrotten, plukken en koelen is te duur

Deel dit artikel