Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Jubileumkoning Danny Wolf met de geschoten vogel. Foto: RTV Connect
Opperste concentratie tijdens het mikken op de houden vogel. Foto: RTV Connect

Opperste concentratie tijdens het mikken op de houden vogel. Foto: RTV Connect

PANNERDEN - Twintig mannen en twee vrouwen gaan zaterdagmiddag de strijd aan, om de eer én de titel van Schutterskoning. Vijftien schutterijen uit de gemeenten Zevenaar en Duiven komen samen in Pannerden, voor het 75-jarig bestaan van kring De Liemers van de Gelderse schuttersfederatie St. Hubertus.

Dit jubileumjaar geeft de kring de mogelijkheid om samen te komen en dit te vieren. “Dan zou er natuurlijk ook geschoten moeten worden,” legt penningmeester Marten Hoekstra uit. Niet iedereen mag schieten op de vogel: "Oud- en huidige koningen van de verenigingen mogen meeschieten," legt Hoekstra uit. En dat is wat er gebeurt, anderhalf uur wordt er op een houten vogel geschoten met een jachtgeweer. Het kost in totaal meer dan 130 kogels voor de vogel de grond raakt. Danny Wolf uit Giesbeek heeft hem eraf geschoten.

Kan deze Jubileumkoning nu nog wel normaal over straat? “Voorgelaten worden bij de bakker zal niet gebeuren maar je bent wel hét figuur,” legt schutter Nick Rientjes uit. “De koning gaat naar huis met een beeld voor op de schouw, én de eer.”

“Je wil hem er gewoon afschieten, zoiets is gewoon een eer,” legt deelnemer Marc ter Schuure uit. Het wordt als een prestatie gezien. Hoewel de mannen en vrouwen zich er ook van bewust zijn dan het een beetje geluk hebben is. “Iedereen had het kunnen doen, maar toevallig schoot ik hem er af,” lacht Wolf.

Jubileumkoning Danny Wolf met de geschoten vogel - Foto: RTV Connect

Deel dit artikel