Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Angerlo kerkje vroeger. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Elviera en Guido trouwen in de Sint Galluskerk. Foto: Eigen foto
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Eén van de 'nieuwe' glas-in loodramen. Foto: Omroep Gelderland
Elviera en Guido in hun huis, de voormalige katholieke kerk . Foto: Omroep Gelderland

Elviera en Guido in hun huis, de voormalige katholieke kerk . Foto: Omroep Gelderland

ANGERLO - Ze zat er als klein meisje in de kerkbanken, ze trouwde er en haar kinderen zijn er gedoopt. De Sint Galluskerk in Angerlo zit voor Elviera Jansen vol herinneringen. Het gebouw is al een tijd niet meer in gebruik als kerk en Elviera heeft het samen met haar man Guido laten ombouwen tot woonhuis. Een duurzaam huis waar ze samen oud willen worden.

Een simpel, wit kruis hangt nog aan de muur naast de brede, rode kerkdeuren. "Dat kruis gaat weg, het is nu een woonhuis, geen kerk meer", zegt Elviera Jansen stellig. "We willen nog wel een nisje laten maken voor een klein Sint Gallusbeeldje als we die kunnen vinden. Dan hebben we toch een mooie herinnering aan vroeger."

Binnen vijf minuten geregeld

Deze week verhuizen ze van hun naastgelegen hoekwoning naar de kerk die ze al sinds 2012 in hun bezit hebben. "De koop was binnen vijf minuten geregeld", vertelt Guido Eulink. "We wisten dat er meer kapers op de kust waren en dat we dus snel een knoop door moesten hakken en een bod moesten doen. Toen de koop rond was, moesten we wel even slikken hoor. We hadden gewoon een kerk gekocht!"

Angerlo kerkje vroeger. - Foto: Omroep Gelderland

Het stel met vier -inmiddels grote- zonen woont al jarenlang naast de Sint Gallus. Bovendien was de katholieke kerk ook hun eigen kerk. Guido kwam er als kind niet omdat hij oorspronkelijk uit Hengelo komt, maar vanaf het huwelijk met Elviera was het ook zijn kerk. "Dat is wel bijzonder", vertelt Elviera terwijl ze de foto's van hun trouwerij laat zien "Hier zie je de kerk nog hoe het vroeger was, met een schrootjes plafond, spotjes en de oude glas-in-loodramen."

Van oude schuur tot kerk

De Sint Galluskerk was er pas in 1948. "Toen heeft de cafébaas van de overkant deze schuur geschonken aan het dorp om er een kerk van te laten maken. Het mooie is ook nog dat mijn op èn de opa van onze aannemer destijds samen die schuur hebben omgebouwd tot kerk."

Dat ze er ooit zouden gaan wonen hadden Guido en Elviera ook niet meteen bedacht toen ze het kochten: "We wisten eigenlijk nog niet precies wat we ermee wilden doen. Onze zoons hebben het jarenlang ook als chill-plek gebruikt. Uiteindelijk bleek ombouwen tot woonhuis toch de beste keus. Bovendien is het een heel duurzaam huis geworden. We hebben zonnepanelen en het is aardgasvrij."

Elviera en Guido trouwen in de Sint Galluskerk - Foto: Eigen foto

Veel kerkelijke elementen zijn er niet meer in de woning. Het altaar moest eruit: "Helaas, want dat was best een mooi kookeiland geweest". De heiligbeelden die in de kerk stonden zijn overgebracht naar Utrecht. "Alleen het tabernakel, een soort kluis voor de hosties en wijn, zit er nog in, dat is eigenlijk het enige. De kerkelijke beelden die overal in huis staan, heb ik ooit allemaal zelf gekocht", legt Elviera uit.

Monnikenwerk

De glas-in-loodramen hebben Guido en Elviera laten vervangen door nieuwe die meer licht door laten. Dit was een flinke klus voor glazenier Wim Nijman. "Er zitten vele uren werk in, hoeveel weet ik niet. Dat wil ik ook niet weten, want dan heb ik er geen zin meer in", lacht hij. Elviera en Guido zijn heel blij met het eindresultaat. "Het was best spannend om alle ramen heelhuids geplaatst te krijgen. Het ronde raam hierboven bij onze slaapkamer is echt prachtig. Het licht verandert continu en dan zie je telkens andere kleuren."

Eén van de 'nieuwe' glas-in loodramen - Foto: Omroep Gelderland

Deze week gaan ze over. Maar het zal nog wel even wennen zijn denkt Elviera: "Ik vrees dat ik nog wel een tijdje blijf zeggen, ik ga naar de kerk in plaats van ik ga naar huis."

Deel dit artikel