Keen werd mede dankzij zijn ervaring kampioen. Foto: Omroep Gelderland

Keen werd mede dankzij zijn ervaring kampioen. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Hij werd als 51-jarige Nederlands kampioen tafeltennis. Maar wat is nou het geheim van Arnhemmer Trinko Keen?

Op weg naar de Nederlandse titel versloeg hij drie tieners. Maar zegt dat nou iets over zijn eigen klasse of ook wat over de jonge generatie pingpongers in Nederland? "Ja, allebei, denk ik. Ik maakte door de problemen met mijn heup mijn spel al aangepast door minder te bewegen en meer gebruik te maken van wat de tegenstander doet."

"Ik heb heel lang op heel hoog niveau gespeeld en er waren heel wat generaties daarna niet goed genoeg. Deze spelers hebben meer potentie, maar ze zijn nog heel jong. Ze missen nog net die spelintelligentie en dat is juist iets waar ik ze goed mee kon bestoken. En zo kon ik net aan winnen."

Aandacht op social media

Het blijft wel leuk om de nationale titel te pakken. "Leuk, al die aandacht. Net als vroeger. Nu gaat het ook via social media. Dat was er nog niet vijftien jaar geleden, toen ik voor het laatst won. Dus het barst lekker los."

"Het is niet alleen slimmigheid in je hoofd, je moet het ook om kunnen zetten in je slagen. Soms moet de bal net iets langzamer of net iets feller. Al naar gelang naar wat nodig is moet je daarmee kunnen spelen."

Gezond leven

"Ik train niet zoveel meer. Maar iemand heeft uitgerekend dat ik al meer dan dertigduizend uur heb gespeeld. En de intensiteit van wedstrijden in Duitsland zit wel opgeslagen in je systeem. Ik heb nu veel meer aandacht voor gezond leven, ademhalingsoefeningen en ik experimenteer ook met de Wim Hof-methode. Ik heb gisterochtend voor het NK nog in een ijsbad gezeten. En voor de finale heb ik ademhalingsoefeningen geprobeerd. Met meer zuurstofopname heb je ook meer power en het voelde wel alsof ik fitter was."

Weinig pijntjes

Keen is goed uit het NK gekomen. "Vannacht ging het even wat minder, maar ik voel er nu heel weinig van. Ik zou zo weer kunnen spelen. Als je wint, heb je altijd minder pijn", lacht de Nederlands kampioen. "Maar ik doe het allemaal uit liefhebberij en dan wil ik wel kijken wat ik eruit kan halen. Of ik volgend jaar mijn titel verdedig, weet ik nog niet. Mogelijk."

Zie ook: Nederlands kampioen tafeltennis... op je 51ste!

Deel dit artikel