Neem altijd voldoende eten en drinken mee als je gaat wandelen. Foto: Pixabay

Neem altijd voldoende eten en drinken mee als je gaat wandelen. Foto: Pixabay

DOORWERTH - Het kan heel rustgevend zijn, in je eentje een lange wandeling maken in de natuur of misschien wel een stuk mountainbiken. Maar gevaar zit altijd in een klein hoekje. Wat als jij je enkel verzwikt in het bos of vervelend ten val komt?

Vorig weekend raakte een vrouw in de problemen toen ze was gevallen op de Wolfhezerheide bij Doorwerth. Ze liep een gebroken been op en kon niet zelf verder. De hulpdiensten gingen naar haar op zoek en uiteindelijk kon een traumahelikopter haar lokaliseren.

Helemaal voorkomen dat je in de problemen raakt, kan natuurlijk nooit. Maar je kan er wel voor zorgen dat - mocht er toch iets gebeuren - mensen weten waar je bent en je te hulp kunnen schieten.

Telefoon mee

De Koninklijke Wandelbond Nederland geeft alvast de belangrijkste tip: neem altijd een opgeladen smartphone mee als je op pad gaat. Op die manier kun je natuurlijk een bekende bellen mocht je een noodgeval hebben, of het alarmnummer.

Naast dat je met een telefoon kunt bellen, is je smartphone ook belangrijk bij het bepalen van je locatie. Je belt 112 en de medewerker van de meldkamer wil graag weten waar je bent. Maar waar ben je? In een natuurgebied tussen allerlei hoge bomen...

112 weet waar een beller is

Gelukkig weet de 112-medewerker sinds 2019 precies waar je bent, want er wordt een nieuwe techniek gebruikt. Deze techniek heet Advanced Mobile Location (AML). Als je 112 belt wordt je locatie direct naar de meldkamer gestuurd, zelfs als de locatievoorzieningen op je telefoon uitgeschakeld staan. Daardoor kan de centralist - ook als jij niet weet waar je precies bent - snel hulp naar je toe sturen. AML werkt vanzelf als je met een Androidtelefoon (met minimaal versie 4.0) of iPhone (met minimaal iOS13) 112 belt, verder hoef je daar niets voor te installeren.

Mocht je op een moeilijk bereikbare plek zijn op het moment dat jij medische hulp nodig hebt, dan kijken de hulpdiensten per situatie wat de beste manier is om je te kunnen bereiken, zegt een woordvoerder van de politie. De ene keer is er hulp nodig van de brandweer en soms 'is het voldoende als je een paar atletische agenten ter plaatse hebt'. Bij het noodgeval dat zondag plaatsvond op de Wolfhezerheide is een traumahelikopter ingezet om assistentie te verlenen.

Informeer achterblijvers

Een andere tip van de Wandelbond: Laat thuisblijvers, of de buurman/-vrouw weten dat je even buiten de deur bent. Spreek een tijd af waarop je verwacht terug te zijn en laat weten welke route je gaat lopen. Mocht je onverhoopt niet thuiskomen of verdwaald raken, dan kan er altijd iemand hulp inschakelen.

Bang om te verdwalen?

Sommige mensen zouden graag alleen op pad gaan, maar zijn bang om de weg kwijt te raken in een natuurgebied. Het advies is dan om altijd een uitgezette route te lopen. Die routes in bijvoorbeeld Gelderse natuurgebieden staan op de websites van natuurbeheerorganisaties en zijn met markeringen uitgezet. Vaak kun je de route ook in een app op je telefoon volgen.

Ben jij niet zo van de digitale routes? Dan adviseert de KWbN om kaart te leren lezen. "Het is helemaal niet zo moeilijk, maar helpt je wel om over je verdwaalangst heen te komen. Het enige wat je nodig hebt is een goede (gedetailleerde) kaart van je wandelgebied en een kompas. Als je deze techniek een beetje onder de knie hebt, krijg je veel meer mogelijkheden om te wandelen."

En tot slot een geruststelling. In Nederland is het bijna niet mogelijk om te verdwalen. Zeker niet als je een telefoon bij de hand hebt. Zorg dat deze opgeladen is en dat je Google Maps er op hebt geïnstalleerd. Het is nog slimmer om vooraf een kaart te downloaden in Google Maps, zodat je ook bij slecht bereik kan navigeren.

Deel dit artikel