Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De plek waar de windmolens moeten komen. Foto: Omroep Gelderland
Een windmolen, beeld ter illustratie. Foto: Steve-Pixabay

Een windmolen, beeld ter illustratie. Foto: Steve-Pixabay

DUIVEN - Na jaren van voorbereiding gaat deze week in Duiven de bouw van twee windmolens van Waterschap Rijn en IJssel van start. De turbines worden gebouwd op het terrein van de rioolwaterzuivering op bedrijventerrein Innofase, aan de rand van Duiven. Voor het waterschap is de start een feestelijk moment, maar niet iedereen is blij met de bouw van de molens. Inwoners van Lathum hebben tevergeefs geprobeerd de bouw van de twee hoge turbines tegen te houden.

De Dorpsraad Lathum maakt zich al vanaf het begin zorgen over de plaatsing van de windturbines vanwege de gezondheid van de dorpsbewoners. "De rook van afvalverwerker AVR zou door de windmolens naar beneden op Lathum neer kunnen slaan", zei voorzitter Erik Metz eerder. De dorpsraad stapte naar de Raad van State, maar die heeft het beroep uiteindelijk ongegrond verklaard.

Vergoeding voor omwonenden

"We zijn uitgenodigd voor het startmoment van de bouw, maar voor ons is dit natuurlijk geen feestje", zegt Metz. "Die molens tegenhouden kunnen we niet meer, maar blij zijn we er niet mee." Ook zijn er nog een aantal zaken onduidelijk voor omwonenden. "Er zou sprake zijn van een financiƫle tegemoetkoming, maar daar hebben we nog steeds niks over gehoord", aldus Metz. Volgens de voorzitter van de dorpsraad hebben de direct omwonenden recht op een soort schadevergoeding en is er voor de inwoners van Lathum ook geld beschikbaar.

Ze kunnen samen jaarlijks net zoveel energie opwekken als negen duizend huishoudens verbruiken

"Dat klopt", zegt waterschapsbestuurder Antoinet Looman "Twintig procent van de winst die we maken met onze bv (Waterschap Rijn en IJssel Windenergie Duiven B.V. ) gaat naar de omgeving. Maar hoeveel dat is kunnen we nu nog niet zeggen." Daarvan gaat het meeste naar de direct omwonenden, maar ook een gedeelte gaat naar het dorp Lathum, een deel van Duiven en Velp. "Zo hebben ze niet alleen de lasten, maar ook de lusten", zegt Looman.

Energieneutraal

De twee windturbines worden tweehonderd meter hoog. Ze kunnen samen jaarlijks net zoveel energie opwekken als negen duizend huishoudens verbruiken. Het waterschap bouwt de turbines omdat ze wil bijdragen aan een beter klimaat en een duurzame samenleving en omdat ze in 2025 energieneutraal wil zijn.

De twee windmolens moeten eind 2023 klaar zijn.

De plek waar de windmolens moeten komen. - Foto: Omroep Gelderland

Deel dit artikel