De welbekende rode kaart moet wel eens getoond worden in het amateurvoetbal. Foto: ANP

De welbekende rode kaart moet wel eens getoond worden in het amateurvoetbal. Foto: ANP

ARNHEM - Rode kaarten, gestaakte wedstrijden en conflicten met de tegenstanders. Door het wangedrag van zijn spelers stopte voetbaltrainer Marc Bronkhorst bij de Arnhemse amateurclub Arnhemia. Het is overigens niet de eerste keer dat dit soort excessen voorkomen op de Gelderse voetbalvelden.

Zo ging een grensrechter van SV Epe in 2018 flink de fout in toen hij een racistische opmerking maakte. Hij schold een speler uit voor 'aap' tijdens een jeugdwedstrijd. De KNVB wilde als straf dat de man voor drie maanden niet zou meedoen aan wedstrijden of trainingen. Ook mocht hij in die tijd geen functie bekleden bij een voetbalclub.

Zeven rode kaarten en twee kopstoten

In 2016 ging het flink mis in Arnhem toen het eerste elftal van MSV de uitwedstrijd speelde bij RKSV Driel. In de eerste helft werd de grensrechter van de Arnhemmers met rood weggestuurd en vlak voor tijd kregen ook twee spelers van MASV een rode kaart. De scheidsrechter voelde zich daarna zo bedreigd door de bezoekers dat hij de wedstrijd staakte. In het tumult dat daarna ontstond zou de scheidsrechter een kopstoot hebben gekregen van zowel een speler als een supporter van MASV.

Drie rode kaarten is veel, maar bij De Paasberg kregen ze het in 2014 voor elkaar om in een wedstrijd tegen HAVO uit Haalderen maar liefst zeven rode kaarten te verzamelen. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", mopperde de trainer van De Paasberg destijds. De KNVB haalde de Arnhemse vereniging per direct uit de competitie vanwege collectief wangedrag van spelers en toeschouwers. Ook volgde acute degradatie naar de vijfde klasse.

Scheidsrechter bespuugd

Bij CHRC in Heelsum weten ze ook nog wel hoe erg het gedrag kan zijn van spelers in het eerste elftal. In 2015 besloot het bestuur van de club het eerste elftal uit de competitie te halen na een aantal incidenten.

Eerst was er een speler die de scheidsrechter bespuwde en daarna raakten spelers en de trainer na de uitwedstrijd bij VVLK uit Leuth (bij Groesbeek) betrokken bij een vechtpartij. De speler die de scheidsrechter had bespuugd werd overigens geroyeerd.

Massale vechtpartijen

Voetbal is emotie en dan horen opstootjes er natuurlijk bij. Maar soms loopt de boel gigantisch uit de hand en ontstaan er grote vechtpartijen.

In 2009 ging het helemaal mis bij een voetbalwedstrijd tussen RVW Heelsum en FC Jeugd uit Ede. Volgens de politie gingen twee teams met elkaar op de vuist na onenigheid over een beslissing. Toen de scheidsrechter de belangrijkste kemphanen wegstuurde, gingen supporters het veld op. Een 40-jarige Edenaar werd aangehouden, omdat hij de 42-jarige wedstrijdcoördinator van RVW een kopstoot zou hebben gegeven.

En in 2017 ging het mis bij TEC in Tiel. Daar waren twintig agenten en een politiehond nodig om vechtende supporters uit elkaar te houden bij de wedstrijd van TEC tegen Spakenburg. Meerdere personen raakten daar gewond. In de laatste vijf minuten van het duel begon een persoon de boel op te hitsen. Er werd met bier gesmeten, geduwd en getrokken en volgens de politie liep dat daarna uit op een massale vechtpartij op het terras.

Vechtpartij bij ampu-voetbal

En tot slot. Ook tijdens interlands gaat het wel eens mis. In het Belgische Westerlo speelden in 2013 voetballers van Nederland en België tegen elkaar die één been of een voet missen. Bij Nederland speelden meerdere spelers uit Gelderland. Nadat er een overtreding werd gemaakt, sloeg de vlam in de pan. Supporters stormden daarna ook het veld op en gingen met elkaar op de vuist. De wedstrijd werd uiteraard gestaakt.

Zie ook: Voetbaltrainer is wangedrag eigen spelers zat en vertrekt

Deel dit artikel