Brand bij basisschool De Carrousel in Zevenaar. Foto: Persbureau Heitink

Brand bij basisschool De Carrousel in Zevenaar. Foto: Persbureau Heitink

ZEVENAAR - In elk geval deze week wordt er geen les meer gegeven op basisschool De Carrousel in Zevenaar. Dinsdagmorgen brak brand uit in de meterkast, zegt directrice Petra van den Brink. Ook de gasleiding zou momenteel op verschillende plekken lekken. Alle leerlingen zijn in veiligheid en inmiddels opgehaald door hun ouders.

Nadat de brand uitbrak, moesten alle kinderen naar buiten. Dat ging heel erg soepel, zag Van den Brink. "We hadden onlangs nog geoefend. We hebben twee keer per jaar een brandoefening." Alle kinderen werden naar een andere locatie van de school gebracht en de brandweer kwam om de brand te blussen. Volgens de directrice zijn de kinderen inmiddels opgehaald door hun ouders, die geïnformeerd zullen worden over het verdere verloop. De kinderen zijn geschrokken, ervaarde Van den Brink. "Maar we zorgen ook voor goede nazorg."

'Kon niets meer zien'

In het schoolgebouw stond het 'pikzwart van de rook'. "Je kon niets meer zien." Nu blijkt dat ook de gasleiding op verschillende plekken lekt, weet Van den Brink. "Of dat een gevolg is van de brand in de meterkast, wordt nog onderzocht."

Lesgeven in het gebouw is nu echt niet mogelijk, maakt de directrice duidelijk. Het 'stinkt enorm'. Bovendien is er geen verwarming, water of stroom. "De meterkast is helemaal weg."

Er zijn volgens Van den Brink geen kinderen die de rook hebben ingeademd. "Toen de vlammen uit de meterkast kwamen, is direct het alarm ingedrukt. De kinderen zijn vervolgens naar buiten gegaan. Daarna kwam de rookontwikkeling op gang." De meterkast was nog 'redelijk nieuw en onlangs gecontroleerd'. "De oorzaak wordt nog onderzocht."

Thuisonderwijs of andere locatie

Wat er na deze week gebeurt, is nog niet duidelijk. "We zouden thuisonderwijs kunnen gaan geven. Maar als het lang gaat duren, moeten we op zoek naar een andere locatie", weet Van den Brink.

Een van de leerlingen vertelt dat ze alleen het alarm hoorde en verder eigenlijk niets van de brand heeft gezien. De juf vertelde hen dat ze naar het schoolplein moesten, daar zagen ze de 'rook van het dak komen'. Best wel spannend, vond de leerling. Ze vindt het vervelend dat er nu geen les kan worden gegeven. "Ik wil graag naar school." Ciara daarentegen vindt het juist wel lekker om 'even geen les te hebben'.

Kelsey zag wel wat medeleerlingen door de gangen rennen, nadat de juf kwam zeggen dat het alarm geen oefening was. "Ze wilden gewoon zo snel mogelijk naar buiten." Zelf was ze wel in paniek, erkent Kelsey.

'Moesten huis verlaten'

Omwonende Diana hoorde in de ochtend brandweer en politie en zag vervolgens rook boven de school omhoog komen. "De politie kwam bij iedereen aan de deur, met de vraag of we ramen en deuren wilden sluiten omdat er een gaslek is. Nog geen tien minuten later werden we verzocht ons huis te verlaten, want het was toch serieuzer dan ze dachten." Rondom de school ervaarde de buurtbewoonster 'heel veel paniek'. "Er liepen wel vijftien politieagenten rond."

Inmiddels mag ze haar huis weer in, maar heeft Diana te horen gekregen dat ze zeker tot de avond geen stroom zal hebben. "Heel lastig, want ik kook op inductie. Dus dat wordt waarschijnlijk de friettent vanavond", zegt de vrouw met een knipoog.

Bekijk hier onder meer hoe de leerlingen het incident hebben beleefd (via RTV Connect):

Zie ook: Basisschool en woningen ontruimd na brand

Deel dit artikel