Manhoef viert zijn tweede treffer. Foto: Pro Shots / Paul Meima

Manhoef viert zijn tweede treffer. Foto: Pro Shots / Paul Meima

AMSTERDAM - Vitesse heeft woensdagavond een zwaarbevochten punt mee naar Arnhem genomen, door in de Johan Cruijff Arena met 2-2 gelijk te spelen tegen Ajax. Na de vroege 1-0 van Dusan Tadic zag het er geruime niet naar uit dat er iets te halen viel voor de Arnhemmers. Ook na de gelijkmaker van Million Manhoef bleef Ajax volop kansen creëren. Berghuis en Blind raakten de lat, maar de bal ging er niet in. Het was Vitesse dat op een 1-2 voorsprong door een actie van Manhoef. Lucca maakte gelijk. In een spannende slotfase ging Sankoh voor de 2-3, hij stuitte op doelman Pasveer. Brobbey schoot in blessuretijd van 8 minuten nog op de paal.

Million Manhoef was de gevierde man bij de Arnhemmers. Met zijn twee doelpunten had hij een groot aandeel in het behaalde punt. Toch sprak ook hij na afloop vooral van een teamprestatie.

Ajax zette vanaf het eerste fluitsignaal druk op Vitesse, dat nauwelijks van de eigen helft af kwam. Desondanks was het eerste kansje voor de Arnhemmers, maar dat was een makkelijke bal voor Ajax-doelman Remko Pasveer. Twee minuten later betaalde het overwicht van Ajax zich wel uit. Een indraaiende bal werd binnengetikt door Dusan Tadic.

Na dat doelpunt lieten de Amsterdammers zich iets terugzakken en zag Vitesse kans om onder de druk uit te voetballen. In de dertiende minuut leidde dat tot een uitbraak van de Arnhemmer, maar omdat de pass te hard was kwam de bal niet bij Manhoef. Even later is er een kans voor Kozlowski, maar hij kon niet op tegen drie Ajacieden.

Het tikje van Vitesse schudde de Amsterdammers wakker en de kansen volgden elkaar in rap tempo op. Telkens stond doelman Reiziger op de juiste plek of ging de bal voorlangs. Even leek Ajax op 2-0 te komen maar de paal bood redding op een knal van Kudus.

Gelijkmaker

Na het spervuur van Ajax, veerde Vitesse langzaam op. Een kans uit de draai komt in de handen van Pasveer terecht en na een corner van Maximilian Wittek combineerde Vitesse aardig en kwam zelfs in het zestien meter gebied, maar een voorzet naar niemand kwam in de voeten van Klaasen. Een fraaie actie van Manhoef over links leverde de gelijkmaker op. Hij schoof de bal langs Pasveer de goal in.

Ajax

Het spel ging daarna op en neer, maar grote kansen levert dat voor beide ploegen niet op. Twee keer volgde er een scrimmage voor het doel van Reiziger, maar de keeper stond wederom op de juiste plek waardoor hij de bal klemvast kon pakken. Aan het einde van de eerste helft was er opnieuw een kans voor Manhoef na het verkeerd terugleggen van de bal door Ajax, maar zijn bal ging naast.

Kansen

Vitesse kwam beter uit de kleedkamer en kwam af en toe onder de druk van Ajax vandaan De Arnhemmers kwamen goed weg toen Bassey neer ging in het strafschopgebied. Alles bij Ajax schreeuwde om een penalty, maar scheidsrechter Allard Lindhout liet doorspelen en ook de VAR greep niet in.

Ajax bleef kansen creëren, maar Ajax-trainer Alfred Schreuder zag zich genoodzaakt drie nieuwe spelers te brengen. Even later paste ook Vitesse-trainer Phillip Cocu zijn eerste wissel toe: hij haalde Gabriel Vidovic naar de kant voor Tomás Hajek.

Lat

Het geluk was aan de zijde van Vitesse, want binnen twee minuten ging de bal twee keer op de lat. Eerst is het Steven Berghuis die het aluminium raakt, waar Reiziger overigens op de goede plek stond, en even later knalt Blind de bal tegen de lat.

Manhoef

Waar Ajax de kansen liet liggen, was het opnieuw Manhoef die uitbrak en op eenzelfde manier scoorde als zijn eerste doelpunt. Tegen de verhoudingen in stond Vitesse ineens op een 1-2 voorsprong.

Vijf minuten later was de voorsprong alweer van de borden. De net ingevallen Lorenzo Lucca schoot de bal in de linkerhoek naast Reiziger.

Overleven

Daarna was het overleven voor Vitesse. Arbiter Lindhout besloot dat er acht minuten extra gespeeld moesten worden, maar ook dat was niet voldoende voor de Amsterdammers.

Ajax zette druk op Vitesse, maar dat stond verdedigend soms goed en soms gelukkig. Mohamed Sankoh ging nog op jacht naar de 2-3 maar vond doelman Pasveer op zijn weg. Een schot van Brobbey ging op de paal.

Teamprestatie

Phillip Cocu roemde de teamprestatie na afloop.

Deel dit artikel