De burgemeester Huub Hieltjes komt in actie tegen cybercrime. Foto: Matthijs Hoogenboom

De burgemeester Huub Hieltjes komt in actie tegen cybercrime. Foto: Matthijs Hoogenboom

DUIVEN - Duiven wil de komende 4 jaar de digitale criminaliteit binnen de gemeente Duivenaanpakken. Uit een door de gemeente gehouden enquête blijkt dat dit “meer aandacht verdient.” Duiven gaat dit doen door middel van voorlichtingen aan ouderen, scholen, digitale media en .met de digitale wijkagent.

“We willen inwoners beter informeren en voorlichten over veiligheidsrisico’s van digitalisering en hen helpen om daarmee om te gaan. We willen de weerbaarheid vergroten”, legt Burgemeester Huub Hieltjes uit. Elke vier jaar maakt de gemeente een nieuw plan hoe de veiligheid van de inwoners verbeterd kan worden. De gemeente heeft de afgelopen jaren zich bezig gehouden met het voorkomen van woninginbraken en autodiefstallen, “We merken dat dit nu beter onder controle is, dus deze aandacht kunnen we nu de capaciteit verschuiven naar de digitale criminaliteit,” legt de Burgemeester uit.

“Schaam je niet”

Volgens de gehouden enquête bleek dat de inwoners van Duiven, Groessen en Loo gemiddeld een 7,5 geven als het gaat om het gevoel van veiligheid binnen de Duivense gemeente. 8 van de 10 inwoners voelt zich (vrijwel) altijd veilig in de eigen buurt. Dit is een ander verhaal in de online wereld. “1 op de 6 inwoners is slachtoffer geweest van cybercriminaliteit. Dan gaat het bijvoorbeeld om oplichting via internet, WhatsApp-fraude of cyberpesten”, legt de burgemeester uit.

“Ondanks dit hoge aantal slachtoffers zijn er vorig jaar maar 22 aangiftes gedaan”, vertelt Hieltjes. De burgemeester hoopt dat mensen het er met elkaar over gaan hebben en elkaar gaan waarschuwen. “Schaam je niet je bent echt niet de enige bij wie het gebeurd.” Door aangiftes te doen kan de burgemeester niet beloven dat je geld weer terug komt, “maar op deze manier kunnen we samen een dam bouwen en de politie helpen dichter bij de daders te komen.”

Liemerse samenwerking

Komende jaren wordt door de gemeente ook tijd en energie gestoken in het bestrijden van georganiseerde criminaliteit en de aanpak van overlast, waaronder jeugdoverlast. Daarbij wordt goed samengewerkt met de gemeenten Westervoort en Zevenaar, de politie en het Openbaar Ministerie.

Deel dit artikel