Estavana Polman weet vanavond of er nog kansen liggen op het EK. Foto: Orange Pictures

Estavana Polman weet vanavond of er nog kansen liggen op het EK. Foto: Orange Pictures

ARNHEM - Iedereen kent handbalster Estavana Polman als vrolijk en spontaan. Maar zaterdag in Skopje, na de blamage op het EK tegen Duitsland, is het humeur even heel anders. "Dit is een zware ochtend na een slechte nacht."

Polman praat vanuit het hotel direct naast de Boris Trajkovski Arena in Noord-Macedonië. Op die plek schreef het Nederlands team vrijdagavond een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van de vaak zo succesvolle vrouwenploeg. Vanaf 2015 twee keer zilver, twee keer brons en in 2019 wereldkampioen in Japan met de Arnhemse Polman als beste speelster van het toernooi.

Nu is er van euforie geen enkele sprake. Oranje zakte tegen Duitsland door de ondergrens. De ploeg van de Zweedse coach Per Johansson kwam nooit in de wedstrijd en liet zich te kijk zetten door het gretige en hard spelende buurland. Nederland werd op alle fronten overklast. (28-36).

Een klap die de volgende dag nog flink nadreunt in het Hollandse kamp. We mogen Polman spreken als ze net uit een lange bespreking komt. Ze is down en zucht. "Normaal gesproken stap ik sneller over een nederlaag heen, maar deze duurt wat langer. Het was verschrikkelijk en het is nog steeds een zware ochtend", draait ze er zoals altijd niet omheen.

Met het vuur in de ogen

"Ik ben even niet vrolijk", vervolgt ze bijna zonder intonatie. "We hebben zojuist duidelijk tegen elkaar gezegd wat we van dingen vinden. Dingen uitgesproken. Gewoon op een respectvolle manier hoor, maar het vuur moet nu wel even in de ogen staan. Je kunt wel met zijn allen naar je kamertje lopen en doen alsof er weinig aan de hand is, alleen schiet je daar niets mee op. Dat is ook niet de situatie waarin we zitten. Alles moet eruit en daarna ontstaat er weer een nieuw begin."

'Veel twijfel in ons spel'

De 30-jarige Polman, die betrokken was bij alle successen van Oranje, probeert de vinger op de zere plek te leggen. "We zijn vooral teleurgesteld in de manier waarop en hoe we hebben verloren. Niets lukte, niet in de dekking en niet in de aanval. Dan kun je wel keihard naar mensen gaan wijzen, alleen heeft dat geen zin. We hadden een totale off-day. Er zat heel veel twijfel in ons spel. Je vraagt je af waar dat vandaan komt."

Duitsland liep in de tweede helft steeds verder weg. "Uiteindelijk is het ook een optelsom, raak je gestrest en ontstaat er paniek", analyseert Polman. "We kwamen afspraken in het veld niet na. Je gaat tegen je zelf handballen en dan komt er ook twijfel. Maar zo gaat dat soms in sport. Dit hebben we ook wel eens vaker meegemaakt."

Polman komt dit EK vanaf de bank

Bondscoach Johansson kiest op dit EK in het midden van de aanval vooral voor Kelly Dulfer, de aanvoerder dit toernooi, en Inger Smits. Dit duo heeft de opdracht de lijnen uit te zetten, maar kregen het tegen Duitsland niet voor elkaar om tempo in de aanval te krijgen en het team bij de hand te nemen in moeilijke fases. Polman, ook een spelverdeelster, krijgt beduidend minder speeltijd en komt tot nu toe vooral van de bank binnen de lijnen.

Mogelijk heeft dat te maken met de twee knieblessures en haar conflict bij Esbjerg, waardoor ze de afgelopen jaren heel weinig speelde. Dit seizoen heeft ze haar ritme bij Nykobing echter redelijk teruggevonden. Polman, een creatieve speelster pur sang die het ook gewend is onder grote druk te spelen, stelde voor het toernooi dat ze klaar was om voor te spelen.

'Ik blijf gewoon knokken'

Dat beaamt ze ook nu. "Ik voel me goed en als ik erin kom, ben ik blij met mijn rol en doe ik alles om zoveel mogelijk te geven", stelt ze. "Nee ik heb geen probleem met mijn knie. Dat is oké, maar ik ben er natuurlijk wel drie jaar uit geweest. Zestig minuten kan ik niet spelen in een toernooi met veel wedstrijden achter elkaar en mijn leeftijd. Maar dat kan eigenlijk niemand. Ik moet daar de balans in vinden. Het is wel lastig om in een flow te komen. Ik blijf gewoon knokken."

Langzaam maakt de teleurstelling alweer wat plaats voor de blik naar voren. "Als we morgen van Spanje winnen en Frankrijk blijft alles winnen, blijven we kans houden op de halve finales", zegt Polman strijdbaar. "We vechten hier ook voor een plek op het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dus iedere wedstrijd is heel belangrijk. Ik denk zeker dat we ons gaan herpakken. Straks gaan we trainen en staat het vizier weer op de volgende wedstrijd. Er is nog niets vergooid."

Deel dit artikel