De energietoeslag leverde al duizenden euro's aan donaties op. Foto: ANP

De energietoeslag leverde al duizenden euro's aan donaties op. Foto: ANP

ARNHEM - Alle huishoudens in Nederland krijgen in de laatste maanden van dit jaar 380 euro energiecompensatie. Energiebanken vragen mensen die dat bedrag kunnen missen, het af te staan aan mensen die het harder nodig hebben. In Gelderland leverde dat al duizenden euro's aan donaties op.

Gelderland telt inmiddels drie zogeheten energiebanken: in Arnhem, in het Rivierengebied en in Zutphen. In Zutphen is begin dit jaar al een soortgelijke actie geweest, toen de energiebelasting voor iedereen met 400 euro werd verlaagd. Dat leverde toen zo'n 37.000 euro op voor de energiebank. Die zorgt ervoor dat het bij de mensen terecht komt die het nodig hebben.

Ook nu roept de Energiebank in Zutphen mensen op de energiecompensatie van 380 euro te doneren en inmiddels is daar alweer 5.000 euro voor bij elkaar gebracht. Arnhem deed ook een oproep en daar staat de teller op ruim 4.000 euro.

'Ze komen zelfs met contant geld'

Toch is het ook een beetje dubbel om huishoudens te vragen hun eigen energiecompensatie af te staan. Want tegelijkertijd hebben gemeenten vanuit het Rijk miljoenen euro's gekregen om de inwoners verder te helpen bij energiebesparing en energietransitie. Dus waarom dan toch ook geld aan particulieren vragen? "Ik vind het niet raar", zegt Rob Groen, coördinator van de Energiebank regio Arnhem. "Mensen bieden het zelf ook aan om het te doen. Ze komen zelfs met contant geld bij ons. En we komen echt schrijnende gevallen tegen."

De Energiebank helpt huishoudens in Arnhem en omgeving gratis bij het verlagen van hun energieverbruik en energiekosten. "Het aantal huishoudens dat de kosten voor gas en stroom niet meer kan betalen is schrikbarend opgelopen, wij denken zelfs verdubbeld", zegt Groen. "

Tegelijkertijd zijn er huishoudens die het geluk hebben om bijvoorbeeld nog een vast contract te hebben, tegen een laag tarief. Die hebben het bedrag van bijna 400 euro niet zo hard nodig en kunnen dat vrijwillig afstaan. Aan hen doen wij de oproep."

Nieuwe koelkast en vriezer

De Energiebank in Zutphen geeft mensen die te maken hebben met energiearmoede 400 euro. Deze huishoudens komen in beeld via bijvoorbeeld welzijnswerk en schuldhulpverlening. Met die 400 euro kan direct een deel van de rekening worden betaald of iemand kan er bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine van kopen.

Voorzitter Herman van den Munckhof van de Zutphense Energiebank zegt dat het niet alleen blijft bij het geven van geld voor spullen. "Energiecoaches helpen ook bij het aanleren van een beter energiegedrag, zoals bijvoorbeeld de thermostaat 's avonds een uur eerder lager te zetten." Groen vult aan: "Deze coaches komen zo'n drie tot vijf keer bij de mensen thuis. We nemen samen de energierekening door en kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. We kijken naar welke apparaten er allemaal aan staan. En wat te denken van het vervangen van apparaten die tien jaar of ouder zijn?"

Naast de energiebanken in Arnhem, het Rivierengebied en Zutphen zijn er ook concrete plannen voor de oprichting van een Energiebank voor negen Achterhoekse gemeenten.

Deel dit artikel