De provincie maakt zich zorgen nu schieten met een paintballgeweer niet is toegestaan. Foto: Pexels

De provincie maakt zich zorgen nu schieten met een paintballgeweer niet is toegestaan. Foto: Pexels

RENKUM - De provincie Gelderland maakt zich grote zorgen nu de rechtbank heeft bepaald dat het paintballgeweer niet langer mag worden gebruikt om de tamme wolf af te schrikken. Volgens de provincie vraagt de situatie om 'snel handelen'.

In een schriftelijke reactie zegt de provincie de tijd niet te hebben om langjarig en diepgravend wetenschappelijk onderzoek te doen om de gevolgen van het gebruik van het geweer in kaart te brengen. "De beslissing om af te schrikken vraagt om snel handelen op basis van de op dit moment best beschikbare kennis."

Gedeputeerde Peter Drenth is bezorgd. "We maken ons grote zorgen omdat we niet kunnen ingrijpen om te voorkomen dat het fout gaat."

Afsluiten van het Park of een deel daarvan is niet aan de orde

Nationaal Park De Hoge Veluwe wil niet reageren, omdat het een zaak is tussen de provincie en de Faunabescherming. Maar het afsluiten van het deel van het park, zoals de voorzieningenrechter woensdag suggereert, verwijst de parkdirectie naar de prullenbak.

"Afsluiten van het Park of een deel daarvan is niet aan de orde", reageert parkdirecteur Seger van Voorst tot Voort. "Onze bezoekers moeten op de opengestelde wegen en paden blijven en daarbuiten is voor de fauna voldoende ruimte om zich ongestoord terug te trekken. Los daarvan zouden dan alle landsdelen waar wolven voorkomen moeten worden afgesloten. Waanzin."

Aangifte tegen De Hoge Veluwe

Sinds medio deze maand ligt er een aangifte van de Faunabescherming tegen de parkdirectie. De Faunabescherming wil dat Nationaal Park De Hoge Veluwe twee wildpassages van het slot haalt die sinds een jaar of drie zijn afgesloten. De wolven in het park kunnen via die passages aan de Deelerweg aan de oostkant en Oud Reemst aan de westkant het park niet uit.

De wolf kan niet vrijuit naar andere leefgebieden trekken

"Nu de wolf zich toch zich in het park heeft gevestigd wordt door het afsluiten van het park het beschermde dier gevangen gehouden en dat verstoort het natuurlijke proces en zijn gedrag. De wolf kan niet vrijuit naar andere leefgebieden trekken", staat in de aangifte.

Parkbeheerder Jakob Leidekker is niet op de hoogte van de aangifte van de faunaclub uit Renkum tegen het park. Wel laat hij weten: "De ongefundeerde statements van de Faunabescherming zijn ons bekend."

Voorzitter Niko Koffeman van de Faunabescherming is blij met de gerechtelijke uitspraak. "De provincie is heel erg onzorgvuldig geweest met de vergunning voor het schieten met paintballgeweren”, zegt Koffeman.

Maar de strijd is nog lang niet voorbij, weet ook hij. "We hebben Gedeputeerde Staten gevraagd te handhaven tegen de parkdirectie. De wolf is tam geworden, doordat er is bijgevoerd. Dat hoeft de parkdirectie niet gedaan te hebben, want overdag kunnen het bezoekers zijn geweest. Maar het is wel de verantwoordelijkheid van de parkdirectie dat dit is gebeurd. Er zijn in Europa geen wolven die tam zijn geworden zonder dat ze zijn bijgevoerd.”

'Onderbouwing ontbreekt'

De ontheffing van de provincie mist veel onderbouwing, oordeelde de rechter. Zo is het volgens de rechtbank onduidelijk of het bij verschillende incidenten om dezelfde wolf gaat, of er geen alternatieven zijn en wat de gevolgen van het gebruik van het geweer zijn.

Luuk van der Veer van de Partij voor de Dieren vroeg onlangs een spoeddebat aan. Daarin stelde hij ook al dat de ontheffing niet waterdicht is. "Ik ben blij met de uitspraak, maar ik ben niet blij dat de provincie ontheffingen verstrekt die gewoon niet deugen."

Hij had van de provincie verwacht dat ze dat eerder zouden toegeven. "En dat collega's dat in de Staten ook niet voldoende ondersteunen. We zeiden toen: deze ontheffing gaat sneuvelen en toch zijn we de uitspraak van de rechter niet voor."

Koffeman heeft zijn hoop gevestigd op het Openbaar Ministerie (OM) dat de aangifte moet behandelen. "Als het OM niet wil vervolgen, dan gaan we naar de rechter voor een artikel 12-procedure." Dat houdt in dat de Faunabescherming naar het gerechtshof moet om alsnog vervolging af te dwingen.

Een woordvoerder van het Functioneel Parket van het OM laat weten, dat het onderzoek in volle gang is. "Na het onderzoek kunnen we mededelen of er vervolging wordt ingesteld."

Deel dit artikel