Sommige tafels werden al geruime tijd geleden geboekt. Foto: ANP

Sommige tafels werden al geruime tijd geleden geboekt. Foto: ANP

VELP - Mocht je nog van plan zijn om met kerst een tafeltje te reserveren, dan moet je snel zijn. Uit een rondgang langs Gelderse restaurants blijkt dat het op de meeste plekken echt storm loopt met reserveringen. Op veel plekken moeten uitbaters al 'nee' verkopen.

"We krijgen alleen maar telefoontjes met mensen die vragen of er nog plek is. Maar we zitten helaas vol", zegt een medewerker van restaurant Manna in Nijmegen. En dat is, tegen alle prijsstijgingen en oplopende energiekosten in, het geluid dat vaker klinkt. "We zitten al best een tijdje volgeboekt voor de kerstdagen", zegt Karina van der Kolk van 't Raedthuys in Duiven. Ze zag mensen al ver van tevoren een tafel reserveren. "Mensen zagen het al twee jaar op rij door hun neus geboord worden, daarom zijn ze er nu op tijd bij."

De hunkering naar een kerst zonder enige vorm van beperking is volgens de meeste ondernemers de grootste oorzaak voor de hausse aan reserveringen. Ook Sander Wind, eigenaar van restaurant FortVier en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland regio Gelderland, herkent het beeld. "Ik hoor het veel terug, mensen hebben weer zin in een avondje uit met kerst."

Afhalen als 'corona-erfenis'

Wat hij daarnaast ook merkt, is dat er ook nog steeds best wat horecaondernemers zijn die het afhaalconcept gebruiken met kerst. "Een overblijfsel uit de coronaperiode", denkt hij.

De afgelopen jaren had de horeca te maken met (gedeeltelijke) lockdowns met kerst. Ondernemers schakelden toen massaal over op het leveren van afhaalmaaltijden, om toch nog te kunnen verdienen. Dat liep op sommige plekken zó goed, dat ze ook dit jaar weer afhaalmaaltijden aanbieden.

"Op beide kerstdagen zitten we vol in het restaurant", zegt Randy Meerbeek van het Wapen van Heeckeren in Hummelo. "Maar met kerstavond zijn we dicht en bieden we de mogelijkheid om in de middag af te halen."

In Velp gaat Raymond Kluit van de Watermolen nog een stapje verder. "Ons restaurant is tijdens de kerstdagen gesloten en we gaan precies hetzelfde doen als de afgelopen twee jaar. En dat gaat weer heel druk worden. Er is grote behoefte aan."

Deel dit artikel