Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Een van de vondsten. Foto: Omroep Gelderland
Archeoloog Eric Norde bij een deel van de vondsten. Foto: Omroep Gelderland

Archeoloog Eric Norde bij een deel van de vondsten. Foto: Omroep Gelderland

HERWEN - Het vrijwel complete Romeinse heiligdom dat is ontdekt in Herwen, blijkt nog uitgebreider dan aanvankelijk gedacht. Afgelopen juni werd de bijzondere archeologische ontdekking al gepresenteerd, maar in de zomermaanden daarna is in het dorp nog meer unieks uit de grond gehaald. Zo zijn nog twee graven ontdekt en zijn veel details over een tempel bekend geworden.

Uiteindelijk zijn volgens archeoloog Eric Norde van RAAP Archeologie in Zutphen ongeveer 80.000 vondsten gedaan. "We hebben zelfs overwogen een extra loods te huren, maar het past hier gelukkig allemaal net."

Achter de schermen

Tot en met augustus is er nog bodemonderzoek gedaan in Herwen. Inmiddels is het onderzoek ter plekke afgerond, maar gaat het achter de schermen volop door. "Het archeologisch onderzoek daar heeft een half jaar geduurd, maar we zijn nu zeker nog drie tot vier hele jaren bezig om alles uit te werken en te documenteren. Het is ook zo veel!"

In het dorp in de Liemers hebben vlak na het begin van onze jaartelling waarschijnlijk meerdere tempels gestaan. Er zijn resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden.

Het is zo gedetailleerd en zo goed bewaard gebleven

Bij RAAP in Zutphen ligt een aantal bijzondere stukken uitgestald op tafel, maar er staan ook nog tientallen kisten en dozen in een andere ruimte opgeslagen en de kostbare vondsten, zoals munten en sieraden, liggen verborgen in de kluis. "We zijn nu aan het puzzelen", legt Norde uit.

Verschillende stenen met Romeinse teksten zijn inmiddels weer in- en aan elkaar gelegd. "Soms vind je vijftig meter van elkaar iets wat eigenlijk ooit één geheel was. Met het leggen van zo'n puzzel zijn we bijvoorbeeld ook achter het bestaan gekomen van een nog onbekende Romeinse godin, die in Herwen werd vereerd."

Herwen als hotspot

Norde's hart gaat sneller kloppen van de vele bijzondere vondsten: "Het is zo gedetailleerd en zo goed bewaard gebleven, zoiets als dit heb ik de afgelopen twintig jaar nog niet eerder meegemaakt."

Een van de vondsten - Foto: Omroep Gelderland

Terwijl het nu maar een klein plaatsje is, was Herwen in de Romeinse tijd vermoedelijk echt een hotspot. "Het was natuurlijk geen grote stad zoals Nijmegen in die tijd, maar er was wel een legerplaats vlakbij. En als we kijken naar de inscripties op de stenen weten we dat hier belangrijke soldaten naar toe kwamen die hier meerdere tempels bouwden. Dat moet toch een enorme aantrekkingskracht hebben gehad op allerlei mensen. Herwen was echt the place to be."

Inmiddels zijn enkele topstukken al te bewonderen in Museum Het Valkhof in Nijmegen, toch hoopt Norde dat een deel van de vondsten straks ook in de buurt van de vindplek te bekijken is. "Het Liemers Museum is al aan het onderzoeken wat ze hiermee willen en kunnen", aldus Norde. "Het zou heel mooit zijn als de lokale bevolking dit allemaal kan zien."

Deel dit artikel