Asielzoekers en omwonenden vieren samen kerst. Foto: Omroep Gelderland

Asielzoekers en omwonenden vieren samen kerst. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Kerst, voor velen is het de tijd van gezelligheid en samen het leven vieren. Vaak thuis. Maar hoe is dat voor asielzoekers? Zij hebben huis en haard achtergelaten omdat ze moesten vluchten. Hoe beleven zij kerst in Nederland?

Wordt er kerst gevierd in azc's? Daarvoor zoeken we contact met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Woordvoerder Jan Scholten legt uit: "Op onze locaties wordt zeker stilgestaan bij Kerstmis. Ook bij het Suikerfeest trouwens. Vanuit het COA ondernemen we geen bijzondere acties. Maar er wordt wel kerstversiering geplaatst in de openbare ruimten en de kantoren. We stellen ons religieus neutraal op."

Christelijke asielzoekers

Maar hoe wordt er dan kerst gevierd? "Op sommige locaties worden eindejaarspakketten uitgereikt", vervolgt Scholten. "En er zijn vaak vrijwilligersorganisaties actief op dit terrein. Juist ook met kerst. Bijvoorbeeld door kerstvieringen te houden samen met christelijke asielzoekers. In Winterswijk wordt bijvoorbeeld een kerstviering voor kinderen gehouden. Dat wordt georganiseerd door vrijwilligersorganisaties, inwoners en een aantal Spaanssprekende asielzoekers. Alle 111 kinderen krijgen een cadeautje."

Niet alleen christelijke asielzoekers hebben oog voor kerst. "Er zijn zeker activiteiten waar andere gelovigen ook aan meedoen, maar wel in bescheiden omvang.

'Heel gezellig'

Het azc in Oosterbeek is een voorbeeld van een azc waar kerst wordt gevierd. Daar koken de bewoners van het azc en de inwoners van Oosterbeek samen een kerstmaaltijd. Gevolgd door een feest. Omroep Gelderland was erbij. "Het is heel gezellig", laat een bezoekende Oosterbeekse weten. "Wij hebben iets gekookt, maar wat er allemaal door de mensen van het azc is bereid, is echt fantastisch."

En hoe ziet zo'n feest eruit? Dat zie je in de onderstaande video.

Deel dit artikel