Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Ontwerp van De Westerbouwing. Foto: Toine Willemsen
Huidige Landgoed De Westerbouwing. Foto: Toine Willemsen

Huidige Landgoed De Westerbouwing. Foto: Toine Willemsen

OOSTERBEEK - De ODRA (Omgevingsdienst Regio Arnhem) heeft de sloop van landgoed De Westerbouwing in Oosterbeek stopgezet, omdat er asbest is gevonden in het pand. Het verhaal ging dat de vorige eigenaren het asbest illegaal zouden hebben verwijderd en gedumpt hebben.

“Het klopt inderdaad dat de vorige eigenaren asbest hebben meegenomen”, vertelt Toine Willemsen, de vader van de dochter die het pand heeft gekocht. “Het was een brandkast waar asbest in zat, maar deze kast was gewoon een meubel.” Zijn dochter heeft het pand zonder inventaris gekocht. “Dus die kast moesten ze ook gewoon mee nemen.”

Meer asbest

Willemsen vertelt dat er nog wel meer asbest in het pand zit. “In de deur van de koelcel en in een tussendeur zit ook asbest.” Op het moment dat het asbest aan bepaalde eisen voldoet moet de ODRA op de hoogte worden gesteld van het asbest. “Ik heb meteen actie ondernomen na de stop”, vertelt Willemsen. “Er is een nieuwe inventarisatie gedaan en er wordt een nieuw rapport gemaakt.” Met dit nieuwe rapport kan de sloop weer verdergaan. Het overgebleven asbest wordt volgens de vader van de eigenaresse netjes weggehaald. “2 januari komt een demontagebedrijf om deze deuren veilig te verwijderen.”

‘Er staan al feesten en partijen gepland'

Als het sloopwerk gedaan is, kan het opbouwen voor landgoed De Westerbouwing beginnen. “De bouwvergunning is aangevraagd, alles is ingediend.” Als deze vergunning wordt goedgekeurd is het plan om in de tweede week van januari te beginnen met bouwen.

“Het is een flinke onderneming, want er staan al feesten en partijen gepland”, vertelt Willemsen. “Het pand is nu heel erg slecht en er moet veel aan gebeuren.” Zo gaan de nieuwe eigenaren in plaats van met een gasinstallatie, met een warmtepomp werken. “De daken en vloeren gaan we opnieuw isoleren en er komt overal driedubbel glas in, legt Willemsen uit. “Het is wat werk maar het wordt écht top in orde”, vertelt de vader trots. Het grootste pand genaamd ‘Zicht’ is volgens Willemsen 1 mei klaar en het andere pand op hetzelfde landgoed genaamd ‘Kabels’ eind maart.

Ontwerp van De Westerbouwing - Foto: Toine Willemsen

Deel dit artikel