Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Frans van der Wee van de politie. Foto: RTV Connect
De politie heeft op de A12 gecontroleerd op vuurwerk. Foto: RTV Connect / bewerking Omroep Gelderland

De politie heeft op de A12 gecontroleerd op vuurwerk. Foto: RTV Connect / bewerking Omroep Gelderland

DUIVEN - Zo'n veertig politiemensen, marechaussees, boa's en medewerkers van Rijkswaterstaat controleren vandaag op vuurwerk dat vanuit Duitsland de grens overgaat. Een van de controles is bij Duiven, langs de A12.

"We controleren op de hoeveelheid vuurwerk en of het vuurwerk hier mag worden afgestoken", legt Frans van der Wee van de politie uit.

Onderscheid maken de controleurs niet. "In principe zetten we iedereen aan de kant: personenauto's, auto's met aanhangers, kleine vrachtwagens, bestelbusjes." Van der Wee verzekert dat deze grote controle na vandaag niet meer voorkomt. "Maar ik kan niet garanderen dat collega's her en der een prikcontrole houden."

'Ik had me er niet in verdiept'

Per voertuig mag je niet meer dan 25 kilo consumentenvuurwerk uit het buitenland bij je hebben, zegt Van der Wee. "F2 vuurwerk is dat." Dat zijn bijvoorbeeld flitstabletten, fonteinen, grondmobielen, grond- en springtollen. Dit vuurwerk moet buiten worden afgestoken. De politieman waarschuwt: "Vinden we meer dan 25 kilo, dan ben je alles kwijt, niet alleen de hoeveelheid boven dat maximum."

Bij de controle is ongeveer 1500 kilo vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om voertuigen met meer dan 25 kilo of vuurwerk dat in ons land verboden is. De politie spreekt van "een flinke vangst".

Een man die is gecontroleerd langs de A12 op de parkeerplaats Aalburgen bij Duiven reageert gelaten op de controle. Hij is inderdaad alles kwijt. "Het spul wordt in beslag genomen, omdat we boven het gewicht zitten. Ik had me er totaal niet in verdiept", zegt hij tegen verslaggever Arjan Hoefakker van RTV Connect.

De man had in Duitsland voor 260 euro aan vuurwerk ingeslagen. "Ik kan wel tekeergaan, maar dat heeft toch geen nut. Als de heren zeggen dat het te zwaar is, dan is het te zwaar." Hij vindt de vuurwerkcontrole een goede zaak. "Er zijn er genoeg die illegaal vuurwerk kopen."

Een andere betrapte vuurwerkfanaat was nog veel meer kwijt, zei hij op Radio Gelderland:

Kijk naar beelden van de controle:

"Ze laten het een beetje over zich heenkomen", merkt Van der Wee van de politie. "Ik denk dat ze geen andere keuze hebben. Ze staan voor een voldongen feit en dan wordt er gehandeld."

Meesten krijgen een boete

De meeste overtreders komen er met een boete vanaf. "Maar als we illegaal vuurwerk aantreffen, dan wordt het een echt onderzoek. Dan ben je officieel verdachte en dan neemt de officier van justitie een beslissing wat er met je gebeurt."

Van der Wee begrijpt de teleurstelling als vuurwerk in beslag wordt genomen. "Het is natuurlijk zonde van je geld. Maar aan de andere kant, knalvuurwerk is hier niet toegestaan en mensen weten dit al een aantal jaren."

Frans van der Wee van de politie. - Foto: RTV Connect

Wat mag je eigenlijk niet in je auto hebben als de politie je staande houdt? Van der Wee: "Rotjes, chinese rollen en matten, vuurpijlen, romeinse kaarsen, zelfs babypijltjes. Die zijn gewoon niet toegestaan. Die babypijltjes zijn verboden door het oogletsel dat ze kunnen veroorzaken. Jongeren richten ze op elkaar."

Het zijn restricties, licht hij toe, ingesteld na overlast, vernielingen en zware letsels. "Het vuurwerk is ook gegooid naar de ME en dat proberen we op deze manier aan te pakken."

Het vuurwerk dat de politie en marechaussee in beslag nemen, wordt in Noord-Brabant onderzocht en daarna vernietigd.

Deel dit artikel