Jelle doorbreekt taboes op de golfbaan. Foto: Omroep Gelderland

Jelle doorbreekt taboes op de golfbaan. Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG - Met zijn tatoeages en oorbellen trekt hij regelmatig bekijks op de golfbaan. Sommige mensen zijn zelfs bang dat hij hun telefoon probeert te stelen. Jelle Oosterwijk uit Doesburg wil met zijn uiterlijk echter laten zien dat wie je ook bent en hoe je er ook uitziet: als je wil golfen, kun je golfen. "Het is niet alleen voor de elite."

In 2006 werd bij Jelle de ziekte MS vastgesteld, maar hij weigert stil te zitten. Toen het tennissen hem fysiek te zwaar werd, stortte hij zich vol op de golfsport. En dat zouden meer mensen met een beperking moeten doen, vindt hij. Daarom richtte hij een nieuwe stichting op, die hij onderhoudt met een eigen kledinglijn.

Rolstoel

"Op mijn slechte dagen ben ik gebonden aan een rolstoel, maar veel golfbanen zijn niet rolstoeltoegankelijk. Dat is een eye opener geweest", geeft Oosterwijk als voorbeeld. "Golfen geeft mij zoveel positieve energie: daar leef ik van op. Dat gevoel wil ik overbrengen. Als je kan staan en slaan. Of zelfs vanuit een paragolf, een elektrische rolstoel die je helemaal in positie kan zetten. Als je armen het doen, kan je golfen."

Volgens Jelle moeten er dingen veranderen. Met clinics en open dagen wil hij met zijn Moulin Foundation in Gelderland en Overijssel golfen met een beperking op de kaart zetten. Door zelf het gezicht te zijn, hoopt hij ook nog een andere mythe door te prikken: dat golfen een elitesport zou zijn.

Jelle staat positief in het leven. "Ik laat zien dat je, ondanks je chronische ziekte, een heel sterk persoon kunt zijn", zegt hij. "Het maakt me gelukkig dat mijn lichaam dit nog steeds kan. En dan dat moment waarop je je bal slaat, en vooral als je 'm lekker raakt. Van dat gevoel word ik een nog gelukkiger persoon."

Bekijk ook de video over Jelle:

Deel dit artikel