Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De brandweer in actie in Tiel. Foto: Persbureau Heitink
Uitgebrande auto's in Hedel. Foto: Bart Meesters

Uitgebrande auto's in Hedel. Foto: Bart Meesters

- In de nieuwjaarsnacht kreeg de brandweer in Gelderland in totaal 417 meldingen over allerlei akkefietjes. Buitenbranden waren het meest talrijk, vooral in het Rivierengebied was de brandweer daar druk mee. De politie moest daar ook optreden om brandweerlieden te beschermen tegen vuurwerkgooiende omstanders.

De brandweer in de Veiligheidsregio Gelderland-Midden rukte 140 keer uit, een flinke toename in vergelijking met de 100 meldingen vorig jaar. De meeste inzet was nodig voor het blussen van kleine buitenbrandjes, zoals in containers of karton dat op straat in de fik ging. In Kootwijkerbroek stonden oude caravans in brand.

In Arnhem, Ede, Lunteren en Zevenaar was sprake van woningbranden. Volgens de veiligheidsregio ging in veel huizen het brandalarm af nadat rook van vuurwerk naar binnen drong, aangewakkerd door de harde wind buiten.

Vier personen werden in Gelderland-Midden met ernstige brandwonden vervoerd naar het ziekenhuis.

De brandweer in actie in Tiel. - Foto: Persbureau Heitink

Gelderland-Zuid

In de regio Gelderland-Zuid viel vooral een brand in Nijmegen op. In het Sint-Jozefklooster aan de Kerkstraat brak rond 05.00 uur brand uit. Ongeveer 25 oudere bewoners werden geëvacueerd. In de hele regio Gelderland-Zuid moest de brandweer 175 keer op pad, vooral in het Rivierengebied. Ook dat is een stijging in vergelijking met de vorige jaarwisseling, toen er 139 meldingen waren.

Op diverse plekken vielen omstanders hulpverleners lastig. In Tiel werd twee keer vuurwerk richting de brandweer gegooid. De politie assisteerde de brandweer vervolgens. Burgemeester Hans Beenakker meldt dat er vijf aanhoudingen zijn verricht in zijn stad.

In Hedel gingen twee auto's in de hens en kwam de politie er ook aan te pas. In Culemborg werd zelfs de ME ingezet. "Ik vind het onbegrijpelijk en onacceptabel dat er inwoners zijn die met opzet eigendommen van anderen vernielen en zwaar vuurwerk gooien naar de medewerkers van onze hulpdiensten", zegt burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg daarover.

Noord- en Oost-Gelderland

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) telde 102 alarmeringen, tegen 84 vorig jaar. De meldingen gingen met name over autobranden en container- en afvalbranden. In Elburg ging bovendien een woning reddeloos verloren nadat de rieten kap in brand vloog. In Ermelo was de brandweer druk met een brand bij een eendenfokkerij. Ongeveer 6000 eenden overleefden dat niet. De oorzaak van beide branden is nog onduidelijk, al zijn in verband met de brand in Ermelo twee minderjarige jongens aangehouden.

De VNOG maakt geen melding van agressie en/of geweld richting brandweermensen in de nieuwjaarsnacht..

Deel dit artikel