Buurt brengt twee aanhangers aan vuurwerk wordt weg. Foto: RTV Connect

Buurt brengt twee aanhangers aan vuurwerk wordt weg. Foto: RTV Connect

DUIVEN - De uitgebrande potten, sloffen en cobra’s worden massaal opgeveegd én ingeleverd bij de afvalstort in Duiven en Westervoort. Een volle zak van 60 liter levert 1 euro op. De actie moet er voor zorgen dat de straten in de gemeenten weer snel schoon zijn en daarom willen de gemeenten daar een vergoeding tegenover zetten.

De gemeenten Duiven en Westervoort houden dit jaar, na 2019 op 2020, opnieuwr een veegactie. En dat levert een hoop drukte op bij de vuilstort in Duiven. De een na de ander komt zijn afgeknalde vuurwerk wegbrengen. “Het gaat heel hard, dat maar dit zo snel zou gaan hadden wij ook niet verwacht”, laat een van de medewerkers van de stort weten.

Zo heeft Jeannet Stoks met haar gezin en buurtkinderen zich goed kwaad gemaakt op de eerste dag van het jaar en twee aanhangers met met vuurwerkafval bij elkaar geveegd. "Dat levert in totaal 320 euro op. We gaan het verdelen onder alle kinderen die meegeholpen hebben."

Veel jeugd komt door de actie richting de stort om, het nu nutteloze karton, om te ruilen naar euro’s. De een weet wel raad met het geld, “Wij gaan naar de konijnenwinkel om spullen voor ons konijn te kopen,” maar de ander moet nog even nadenken over de uitgave. “Ik denk dat ik het in mijn spaarpot doe en er later misschien iets van koop”, vertelt een jongetje van 11 jaar.

Gemeente Doesburg veegt ook

Doesburg houdt eenzelfde actie op 3 januari. Het vuurwerkafval kan daar in een vuilniszak tussen 13.00 en 16.00 uur bij het recycleplein in de gemeente worden ingeleverd.. In de Hanzestad levert een voller zak 50 cent op.

Deel dit artikel