De politie zegt zo'n 1500 kilo vuurwerk in beslag te hebben genomen. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

De politie zegt zo'n 1500 kilo vuurwerk in beslag te hebben genomen. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

ZEVENAAR - Tijdens de grote controle op vuurwerk langs de A12 bij Zevenaar is vorige week meer vuurwerk in beslag genomen dan eerder werd gemeld door de politie. Tegen het einde van de controle werd gemeld dat er 950 kilo in beslag was genomen. Daarna werden nog drie auto's gecontroleerd die 'bommetje vol met vuurwerk' bleken te zijn. 'Je kon de achterbank niet eens zien.'

Volgens Frans van der Wee - die namens de politie de leiding had over de grootscheepse controle - is er uiteindelijk 1500 kilo vuurwerk in beslag genomen. Politieagenten werkten samen met boa's, vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en de Koninklijke Marechaussee.

De grote controle op 29 december leidde de hele dag tot lange files op snelweg A12 van en naar Duitsland. Tientallen auto's en busjes werden van de snelweg geplukt en gecontroleerd. Wie meer dan 25 kilo vuurwerk vervoerde, kon op de parkeerplaats toezien hoe al het vuurwerk door agenten en Marechaussees in beslag werd genomen.

"Vlak vóór het einde van de controle kwamen er nog drie auto's binnen die alle drie bom vol waren geladen met vuurwerk. Je kon de achterbank niet eens meer zien. Het is allemaal in beslag genomen. Als we dan alles bij elkaar op tellen komen we aan 1500 kilo vuurwerk dat wij die dag in beslag namen", vertelt van der Wee.

RTV Connect maakte deze reportage over die controle:

Een 'groot deel' van het in beslag genomen vuurwerk zou illegaal vuurwerk zijn. Hoeveel mensen een proces verbaal krijgen is nog niet bekend. Het in beslag genomen vuurwerk is door een gespecialiseerd bedrijf vervoerd naar een beveiligd terrein in Ulicoten in Brabant.

Vernietigd

Het vuurwerk wordt daar in een zwaar beveiligd complex opgeslagen. Onderzoekers van de overheidsdienst Centraal Onderzoek Vuurwerk van het Domeinen Roerende Zaken beoordelen of het vuurwerk bewijsmateriaal kan zijn voor justitie. Daarna wordt het vuurwerk vernietigd.

Duizenden TikTokkers vinden controle 'onzin'

Uit een online peiling van RTV Connect via TikTok blijkt dat 81 procent van de 9426 stemmers deze controle 'onzin' vindt. Op de vraag: 'Wat denk jij over deze controles?' gaven 1796 TikTok-gebruikers aan de controle juist 'goed' te vinden.

De veelbekeken stemming ontving 129 reacties en werd 997 keer 'leuk' gevonden. De peiling is 228 keer gedeeld sinds oudjaarsdag.

Van de ruim 76.000 kijkers naar de poll is bijna 67 procent man. Een derde van de stemmers is tussen de 18 en 24 jaar. Bijna drie op de tien stemmer is tussen de 24 en de 34 jaar oud. Een vijfde deel van de kijkers is tussen de 35 en 44 jaar oud. Dertien procent is tussen de 45 en de 55 jaar oud. Zeven procent is ouder dan 55 jaar.

'Totaalverbod'

Afgelopen week pleitte de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch voor een landelijk 'totaalverbod' op vuurwerk. Daarbij zou niet alleen het afsteken, maar ook het kopen en bezitten van consumentenvuurwerk verboden moeten worden.

In Arnhem geldt eindt dit jaar een lokaal vuurwerkverbod. Volgens sommige partijen is zo'n lokaal verbod 'pure symboolpoliltiek'.

Het wel of niet mogen afsteken van consumentenvuurwerk is al jaren een heet hangijzer. Het maakt niet alleen in de politiek en op internet veel reacties los, maar zorgt ook op straat voor veel verschillende opvattingen.

In deze video blikt RTV Connect terug op hoe het lokale afsteekverbod na jaren discussie er uiteindelijk toch kwam.

Deel dit artikel