Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Joke Koenen (rechts) sluit het nieuwe hek van de oude joodse begraafplaats. Foto: Omroep Gelderland
Zevenaar Joodse begraafplaats. Foto: Omroep gelderland

Zevenaar Joodse begraafplaats. Foto: Omroep gelderland

ZEVENAAR - Verscholen achter een heg ligt midden in de Zevenaarse buurt Schrijvershoek aan de Jacques Perkstraat een kleine Joodse begraafplaats. Jarenlang werd er niks aan de plek met veertien oude graven gedaan, maar tegenwoordig wordt de begraafplaats onderhouden door buurtbewoners.

"De brandnetels stonden vroeger zo hoog", initiatiefnemer en buurtbewoner Joke Koenen houdt haar hand ter hoogte van haar middel. "Het was één grote wildernis hier. Echt zo zonde."

Inmiddels is de eeuwenoude begraafplaats al flink opgeknapt en ook deze woensdag komt een handjevol wijkbewoners onkruid weghalen en bladeren harken. Zo willen ze het nu een paar keer per jaar doen. "Als we het gewoon goed bijhouden is het ook snel gedaan."

Eeuwigdurend grafrecht

Ooit lag de begraafplaats aan de rand van Zevenaar en was er ook een katholiek en een hervormd gedeelte. "Die andere twee heeft de gemeente jaren geleden al geruimd, maar Joodse graven mogen niet geruimd worden", legt Koenen uit. "Joodse graven hebben eeuwigdurend grafrecht."

Heel veel mag er alleen niet aan de Joodse begraafplaats gedaan worden. Zo mogen de grafstenen alleen met een zachte borstel afgeveegd worden en mogen er geen bloemen perkjes of paden aangelegd worden. "Er worden ook nooit bloemen op een Joods graf gelegd, maar steentjes. Dat stamt uit de tijd dat Joden nog nomaden waren."

Hek van Zevenaarse smid

Dus buurtbewoners houden het simpel en verwijderen vooral onkruid en brandnetels. Ook is de heg inmiddels gesnoeid en heeft de ingang een nieuw -maar tegelijkertijd ook oud - Zevenaars handgesmede hek gekregen.

"Dat hek is wel bijzonder", vertelt Koenen. "Dat is van de vroegere smid uit Zevenaar. Het heeft het bombardement in de Tweede Wereldoorlog nog overleefd en stond bij zijn wijkbewoner en kleinzoon tot voor kort ongebruikt in de achtertuin. Het past hier goed en het heeft zo een mooie nieuwe bestemming gekregen."

Joke Koenen (rechts) sluit het nieuwe hek van de oude joodse begraafplaats - Foto: Omroep Gelderland

Koenen krijgt veel positieve reacties van omwonenden. "Veel mensen was het voorheen niet eens opgevallen dat hier een Joodse begraafplaats is, maar ze vinden het belangrijk en goed dat we hier zuinig op zijn."

Uiteindelijk komt er binnenkort ook nog een informatiebord bij de ingang zodat iedereen kan zien wat op de verschillende graven staat. "Je kunt dan een QR-code scannen en zo zien wat de inscripties betekenen." De buurt heeft een eenmalige subsidie voor het onderhoud gekregen van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap.

Deel dit artikel