Een van de arrestaties tijdens Koningsdag in Arnhem. Foto: Persbureau Heitink

Een van de arrestaties tijdens Koningsdag in Arnhem. Foto: Persbureau Heitink

ARNHEM - Een 25-jarige man uit Arnhem moet één dag de cel in voor zijn aandeel in het geweld tegen onder meer de politie bij het ontruimen van Park Sonsbeek in Arnhem op Koningsdag 2021. Ook krijgt hij 140 uur taakstraf en moet hij een schadevergoeding betalen van 500 euro aan een agent die gewond raakte.

Veel bezoekers vierden er, ondanks de coronamaatregelen, Koningsdag. Het was zo druk dat de politie besloot om het Sonsbeekpark te ontruimen. De sfeer sloeg om en een aantal feestvierders keerde zich tegen de politie. Ze gooiden bierflessen, blikjes, kratten en vuilniszakken naar agenten. Er werden meerdere verdachten opgepakt.

Fiets gegooid

De Arnhemmer werd ervan verdacht fietsen, flessen en een pion met een stok erin naar de politie te hebben gesmeten. Ook zou hij een steen tegen een ambulance hebben gegooid.

Op de zitting bleek dat hij alleen de fiets heeft gegooid, dat gaf de man ook toe. Hij heeft eerst een tijdje staan filmen nog voordat hij het park uit liep naar de fietsenstalling. "In een verslag van een agent staat dat u zich provocerend gedroeg met het filmen", aldus de rechter tegen de man. De 25-jarige zelf vond dat hij moest filmen, omdat hij het niet oké vond hoe de agenten omgingen met bezoekers in het park.

Daarna stond de man buiten het park met iemand te praten, toen de politie in zijn ogen op hem af kwam rennen. Hij was van mening dat hij zich moest verdedigen en gooide daarom een fiets richting de agenten om weg te komen. De rechter zag dat anders: "U had de kans om weg te gaan, dat deed u niet, u heeft bewust de confrontatie opgezocht".

Straf voor blikje bier

Daarnaast moet de man een schadevergoeding betalen aan een agent. Die kreeg tijdens de rellen een vol blikje bier in zijn gezicht. Vast staat dat de 25-jarige man deze niet gegooid heeft, maar hij moet wel betalen. De rechter vindt dat de man onderdeel was van de provocerende groep richting de agenten en houdt hem daarom verantwoordelijk.

De advocaat van de verdachte pleitte voor vrijspraak, omdat ze vond dat niet iedereen in het park tot één en dezelfde groep tegen de politie behoorde. De Arnhemmer was het niet eens met de straf en sprak van een showproces.

Werkstraf en celstraf voor vier verdachten

Twee mannen en twee vrouwen werden al eerder veroordeeld voor hun aandeel in het openlijk geweld. De rechter legde een toen 22-jarige Arnhemse drie maanden cel op, omdat ze een belangrijk aandeel had in het aanhoudende geweld. De vrouw wierp meerdere voorwerpen naar de politie. Ook spuugde ze van dichtbij naar een agente.

Een 35-jarige stadgenote en mannen uit Duiven en Arnhem (beiden 19 jaar) kregen een werkstraf, variërend van 100 tot 180 uur. Verder moesten alle verdachten gezamenlijk een schadevergoeding van 500 euro betalen aan een agent die gewond raakte tijdens de ongeregeldheden.

Deel dit artikel