Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Negentiende-eeuwse replica van een middeleeuwse lavabo. Foto: Omroep Gelderland
Deze lavabo hangt in Kasteel Doorwerth. Foto: Omroep Gelderland

Deze lavabo hangt in Kasteel Doorwerth. Foto: Omroep Gelderland

DOORWERTH - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse kastelen en musea, want daar kun je de geschiedenis nog echt áánraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag mooi voorbeeld van middeleeuwse hygiëne in Kasteel Doorwerth.

In een verborgen nisje in Kasteel Doorwerth hangt een mysterieus bronzen potje aan een ketting. Het heeft een dekseltje en twee tuitjes. Is het een tweeling-theepot, of misschien een wijwater-vaatje? Nee, het is een 19de-eeuwse replica van een middeleeuwse lavabo. Dat is Latijn voor "ik zal wassen" en daar is-ie dan ook precies voor bedoeld: om je handen mee te wassen, voor de maaltijd of in de kerk.

Symbool voor zuiverheid van Maria

Dergelijke lavabo's worden vermeld in inventarislijsten van de veertiende tot in de zestiende eeuw en in diezelfde periode komen ze ook voor op religieuze schilderijen en prenten van de annunciatie: de boodschap van de aartsengel Gabriël aan Maria dat de Heilige Geest de Christus bij haar zal verwekken. De lavabo staat hierbij symbool voor de zuiverheid van Maria. Zo'n wasketel hing meestal in een nis met afvoer, waardoor het water kon wegstromen. Een mooi staaltje van stromend water in de middeleeuwen.

Ridder René demonstreert hoe de lavabo werkt:

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.

Deel dit artikel