De rechter heeft over de zaak besloten. Foto: Unsplash

De rechter heeft over de zaak besloten. Foto: Unsplash

ZEVENAAR - Een carport met scheidingswand, een schuur met een overkapping, een sauna met een houtopslag en een pergola. Wat een mooie toevoeging aan zijn tuin had moeten zijn, leverde voor Peter Vos, raadslid voor de VVD in Zevenaar, voornamelijk hoofdpijn op. Na ruim vijf jaar moet hij de hele boel namelijk weer afbreken, omdat het voor anderhalve meter op de grond van de gemeente staat.

In 2017 werd de tuin van Vos verbouwd, nadat hij van meerdere mensen had gehoord dat hij hier geen vergunning voor nodig had. Zo had hij in 2013 een aanvraag bij de gemeente gedaan, maar deze om die reden weer ingetrokken. Ook kreeg hij van Wethouder Van Dellen voorafgaand aan de bouw te horen dat hij gewoon kon gaan beginnen. Van Dellen reageerde op een foto van Vos via WhatsApp dat hij 'lekker bezig' was.

Toch niet zo heel lekker, bleek later. Vos was verkeerd geïnformeerd en was zich destijds van geen kwaad bewust: “In 2013 toen ik de eerste aanvraag deed, mocht het blijkbaar ook al niet. Maar dat kon ik niet weten.” En dus begon Vos gewoon aan de bouw.

Persoonlijke aversie

Zo’n vijf jaar en 10.000 euro verder kreeg Vos te horen dat hij alles moest gaan afbreken. Intussen wist iedereen in Zevenaar al wel dat de bebouwing van Vos iets over zijn tuingrens stond, maar nooit eerder zei iemand daar iets van. Volgens Vos heeft dat te maken met de nieuwe burgemeester: “Toen Van Riswijk burgemeester werd, moest alles ineens anders en ik denk dat hij gewoon een persoonlijke aversie tegen mij heeft.”

Vos stelt dat er elders in Zevenaar een vergelijkbare kwestie speelt, waar de burgemeester niet moeilijk over doet. “Dat voelt voor mij alsof Van Riswijk het mij gewoon niet gunt.” Deze kwestie is niet precies hetzelfde, maar komt volgens Vos wel grotendeels overeen.

Eigendom van de gemeente

In de uitspraak van de rechter op 5 januari 2023 wordt dit echter weerlegd. Er wordt gesteld dat in het bestemmingsplan ‘Woongebied Kom Zevenaar’ staat vastgelegd dat het perceel waarop de bebouwing van Vos staat, als bestemming ‘groen’ moet hebben, terwijl Vos hem nu gebruikt voor de bestemming ‘wonen’. Daarnaast is het eigendom van de gemeente en mag Vos daar überhaupt niet zomaar gebruik van maken.

De omwonenden waren volgens Vos wel heel erg blij met de verbouwing: “Er is nog een flinke groenstrook over en die heb ik zelf helemaal onderhouden. Het ziet er nu een stuk mooier uit dan eerst. Daarnaast heb ik op mijn schuur een aantal zonnepanelen, dus het is nu groener dan dat het voorheen was.”

Geen verdere stappen

Ondanks dat Vos alles behalve blij is met de uitspraak van de rechter, heeft hij besloten om geen verdere stappen te ondernemen: “Ik ben van mening dat je altijd moet doen wat een onafhankelijke rechter heeft besloten, dus ik zal maar weer gaan verbouwen.” Hier heeft Vos zes weken de tijd voor gekregen, maar hij hoopt daar iets langer van te kunnen maken: “Ik wil het elders in mijn tuin weer opbouwen en daar heb ik tijd voor nodig. Anders moet ik alles misschien wel onverhoopt naar de stort brengen en dat wil ik absoluut niet.”

De gemeente Zevenaar was niet beschikbaar voor een reactie.

Deel dit artikel