Hangjongeren zouden overlast veroorzaken op dit plein in Duiven. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

Hangjongeren zouden overlast veroorzaken op dit plein in Duiven. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

DUIVEN - Oudere inwoners van Duiven beklagen zich over hangjeugd rondom het Eilandplein.

Scholieren zouden buiten schooltijden herrie schoppen, troep veroorzaken en drugs gebruiken in het openbaar. Ouderen zeggen angstig te zijn en te worden geïntimideerd. Ook zouden jongeren vernielingen aanrichten door bankjes en prullenbakken te slopen. "Als je er wat van zegt, krijg je een grote mond."

De oudere dames die maandagmiddag aan de koffie zitten in activiteitencentrum 'De WijKern' steken hun frustratie en ergernissen niet onder stoelen of banken.

"De herrie en de troep die ze maken is enorm. Als je iets uitpakt en naast jou staan twee prullenbakken, dan gooi je die rommel toch in de bak? Niks hoor, ze gooien het zo van zich af, naast de bak", begint één van de ouderen te vertellen.

'Achtervolgd tot aan voordeur'

Haar tafelgenoten hebben ook al geen hoge pet op van het gedrag van de lokale jeugd. Sommige jongeren zouden brutaal zijn en intimideren. "Er reed er één steeds met zijn fiets door de fontein. Toen mijn man daar wat van zei omdat daar ook kleine kinderen speelden, kreeg hij een grote mond. Die jongen achtervolgde ons tot onze voordeur."

Angst

Sindsdien durven beiden niets meer te zeggen, vertelt de oudere dame. Een andere tafelgenoot durft de deur niet meer uit als het donker is. "Mijn kinderen brengen mij dan naar huis. In mijn eentje durf ik dat niet meer", vertelt een van de omwonenden.

Ook in de supermarkt zouden jongeren zorgen voor frustratie door 'met zo'n dertig man tegelijk' aankopen te doen, beweren de dames. De manager van de winkel zelf wil er echter niets over vertellen tegen streekomroep RTV Connect.

Dit artikel loopt verder onder deze reportage van Arjan Hoefakker van RTV Connect.

Ook een bloemist zou last hebben van de jeugd, vertellen omwonenden. Er zou op de ramen worden gebonkt en lawaai worden gemaakt met scooters die onder de tunnel door razen. De bloemist zelf stelt echter 'geen enkele overlast' te ervaren. "Ook vorig jaar en het jaar daarvoor niet."

Buurtbewoners stellen dat de ergernissen ook bij de bakkerij de pan uit rijzen vanwege jongeren. De verkoopster van het brood wil daar eveneens niets over kwijt wanneer ze daarnaar wordt gevraagd.

De gemeente Duiven praat dinsdag over overlast door hangjeugd en nodigt haar inwoners uit om mee te praten over de mate waarin zij overlast ervaren.

Deel dit artikel