Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Kunstlokaal in de school. Foto: Erik Metz
De voormalige basisschool wordt nu een dorpshuis. Foto: Omroep Gelderland

De voormalige basisschool wordt nu een dorpshuis. Foto: Omroep Gelderland

LATHUM - Het moet een plek ván en dóór inwoners worden; de voormalige basisschool in Lathum wordt omgebouwd tot dorpshuis. Om dit te kunnen realiseren, hebben de provincie en de gemeente Zevenaar geld verstrekt. Deze zaterdag wordt het 'startschot' voor de uitvoering van de plannen gevierd met het hele dorp en kunnen inwoners spulletjes meenemen voor de inrichting van het pand.

Twee jaar geleden sloot de Ds. Jonkerschool noodgedwongen de deuren, omdat er te weinig leerlingen op de school zaten. De Dorpsraad Lathum heeft sindsdien niet stilgezeten en heeft plannen gemaakt om het schoolgebouw en de omliggende velden te behouden voor de inwoners.

"Dankzij de zogenoemde Dorpendeal, een subsidie waarmee de provincie de leefbaarheid en de sociale samenhang in gemeenschappen wil verbeteren, kunnen we de gemaakte plannen nu ook uitvoeren", vertelt voorzitter Erik Metz van de dorpsraad. "Het is de bedoeling dat verenigingen in het voormalige schoolgebouw terecht kunnen en dorpsbewoners elkaar hier kunnen ontmoeten."

Van kleine naar grote wc's

Sinds begin dit jaar heeft het dorp de sleutel van de school en zijn de eerste aanpassingen in het gebouw al gedaan. Zo zijn de kinderwc's vervangen door 'volwassen' modellen en wordt een van de huidige lokalen momenteel ingericht als huiskamer, waar binnenkort ook gekookt kan worden.

"Er is zelfs een complete keuken die we via de gemeente Zevenaar hebben gekregen", zegt een enthousiaste Metz. Voor schilderliefhebbers en andere creatievelingen is er al een kunstlokaal beschikbaar.

Kunstlokaal in de school - Foto: Erik Metz

Op de gronden naast de school zullen op termijn woningen voor ouderen en starters gerealiseerd worden. Ook moet de entree van het dorp een groenere en meer dorpse uitstraling krijgen.

Bekers en bestek

Deze zaterdag staan de schooldeuren open voor het hele dorp. De dorpsraad vraagt inwoners om spullen mee te brengen die ze kunnen missen en van pas komen in het nieuwe dorpshuis. "Zoals bijvoorbeeld een stoel, bekers en bestek of spelletjes en boeken."

Inwoners kunnen zich ter plekke opgeven als vrijwilliger en verenigingen zullen zich presenteren. Ook provinciebestuurder Peter van ’t Hoog en wethouder Arthur Boone van Zevenaar zullen in Lathum zijn om het startschot van de dorpendeal te vieren. En volgens de voorzitter van de dorpsraad moet dit moment zeker gevierd worden: "We zijn heel blij dat we nu eindelijk aan de slag kunnen hier!"

Deel dit artikel