Pluimveehouders hopen op een vaccin voor hun dieren. Foto: ANP

Pluimveehouders hopen op een vaccin voor hun dieren. Foto: ANP

LOO - Na de nieuwe uitbraak van vogelgriep in Loo (gemeente Duiven) is het hopen dat er snel kan worden gevaccineerd. Dat zegt voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

"Hopelijk krijgen we dit jaar duidelijkheid. Het zou mooi zijn als we volgend jaar het vaccin hebben. Dat ziet de toekomst er heel wat rooskleuriger uit", kijkt Oplaat vooruit.

'Vaccin is niet voldoende'

Ook World Animal Protection (WAP) zou vaccinatie toejuichen. "Het is absurd dat er zoveel kippen zijn gedood", stelt woordvoerder Femke van der Veen van WAP. "Dit is de eerste ruiming in 2023 en we vrezen voor wat er nog komen gaat. Veel mensen weten niet dat het vaak gezonde kippen zijn die uit voorzorg worden gedood. Er is draagvlak voor vaccinatie; dat vaccin moet er zo snel mogelijk komen om dit grootschalige dierenleed in te perken. Maar alleen een vaccin is voor ons niet voldoende. Dit probleem moet bij de kern worden aangepakt: in de vee-industrie krijgen dit soort virussen de kans om razendsnel te muteren, doordat enorm veel dieren zo dicht op elkaar gepropt worden gehouden."

Als je getroffen wordt, is het een kwestie van opnieuw beginnen

Oplaat was niet verrast dat na een tijd van rust er nu weer vogelgriep is opgedoken. "Er waren al uitbraken in Duitsland en België. Wij bleven miraculeus verschoond. Het zat er aan te komen. Het betekent wel dat de landelijke ophokplicht er niet af zal gaan", denkt de voorzitter van de NVP.

Ruim 1,3 miljoen vogels geruimd

In Gelderland zijn afgelopen jaar ruim 1,3 miljoen vogels geruimd. Dat lijkt geen invloed te hebben op de pluimveesector. "Het perspectief wordt niet anders. Vooral bij open water en veel gras zijn risicogebieden, voor de rest niet. En als je getroffen wordt, is het een kwestie van opnieuw beginnen", aldus Oplaat. Dat blijkt ook wel. Het aantal kippenbedrijven in Gelderland blijft al jaren vrij stabiel op ruim 400, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Deel dit artikel