Thomas Kersten heeft er zin in. Foto: Omroep Gelderland

Thomas Kersten heeft er zin in. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Een studententeam van de HAN in Arnhem staat voor een enorme uitdaging: een race van zo'n 1500 kilometer door de Marokkaanse woestijn in twee gepimpte Renault 4'tjes.

Op 16 februari moeten ze klaar staan in het uiterste zuidwesten van Frankrijk en dan begint de barre tocht. Het gaat om een humanitaire rally, vertelt Thomas Kersten. Hij doet, samen met drie andere HAN-studenten, mee aan de race. In totaal verschijnen er liefst 1400 teams aan de start. "Die brengen goederen naar de kinderen in de dorpjes in de woestijn. Denk aan schriften, rekenmachines en pennen."

In tien dagen tijd moeten de deelnemers van het Franse Biarritz via Spanje en door de woestijn in Marokko naar Marrakesh rijden. Bij de HAN hebben ze flink gesleuteld aan de twee Renaults. "Je kan beter zeggen: wat hebben we er niet aan gedaan. De auto's zijn best oud, van '84 en van '86. We hebben ze iets verhoogd, er zitten extra banden bij, er zitten dakrekken op", somt Thomas op.

In totaal 8000 kilometer

Al twee keer eerder deed een team uit Arnhem mee aan de 4L Trophy. Dit jaar is het de beurt aan Thomas om te rijden. "Ik doe dat samen met drie collega's. We gaan met twee auto's en vier mensen", verduidelijkt hij. In totaal zijn negentien HAN-studenten betrokken bij het project.

Bijna drie weken zijn de vier onderweg. In totaal wordt er met de Renaultjes 8000 kilometer afgelegd. "We rijden vanaf Arnhem naar de grote verzamelplaats in Frankrijk. Dan door Spanje, met de ferry naar Marokko en dan nog door de Sahara om de rally te rijden. En natuurlijk weer terug."

We hebben de auto's helemaal uit elkaar gehaald

Thomas is ervan overtuigd dat ze het gaan redden. "We hebben de auto's helemaal uit elkaar gehaald. De frames zijn gecontroleerd, alles staat strak in de verf, alle rubbers zijn vernieuwd." Het team heeft ook al een paar succesvolle testrondjes gemaakt.

Burgemeester Marcouch heeft tips

Burgemeester Ahmed Marcouch vindt het fantastisch wat de studenten gaan doen. Hij heeft ook nog een tip voor ze, als ze in zijn geboorteland Marokko zijn: "Neem de tijd en focus je niet alleen op het racen. Maar kijk om je heen en geniet van de prachtige natuur en landschappen, en vooral van de gastvrijheid van de mensen daar."

Ik hoop dat ze goede slaapzakken mee hebben

De burgemeester waarschuwt dat het overdag hartstikke warm is in de woestijn, maar 's avonds hartstikke koud. "Dus ik hoop dat ze goede slaapzakken mee hebben", lacht hij. En Marcouch kan het weten, want zelf maakte hij ook al eens een tocht door de Marokkaanse woestijn. "Maar niet in zo'n wagen, op een kameel."

Kijk hoe de studenten zich voorbereiden op de rally:

Deel dit artikel