Michael van de Kuit is met zijn bedrijf Nedstede eigenaar van stadion GelreDome. Foto: ANP/beeldbewerking Omroep Gelderland

Michael van de Kuit is met zijn bedrijf Nedstede eigenaar van stadion GelreDome. Foto: ANP/beeldbewerking Omroep Gelderland

ARNHEM - Vitesse zit op meerdere fronten in de problemen. Sportief loopt het dit seizoen totaal niet, de club ligt in de clinch met GelreDome-eigenaar Michael van de Kuit en de overname door de Common Group is nog altijd niet goedgekeurd. Wat is nu de stand van zaken op alle gebieden?

1. Versterking gezocht

Vitesse bevindt zich in de competitie in de gevarenzone, met een veertiende plek. Trainer Phillip Cocu heeft zijn team al wat beter laten voetballen, maar het ontbreekt nog aan echte kwaliteit in zijn selectie: versterkingen zijn gewenst en nodig.

Onlangs trok de club verdediger Nicolas Isimat-Mirin aan. Met hem en met Mitchell Dijks, die nu fit is, heeft Vitesse er achterin kwaliteit bijgekregen. De club is echter nog niet klaar en mikt op vers bloed op het middenveld en de aanval.

Voor het middenveld hoopt Vitesse nog altijd op het vastleggen van Davy Pröpper, want de middenvelder kan veel kwaliteit toevoegen en kost niets. Dat laatste is belangrijk, aangezien Vitesse bijna geen budget heeft om uit te geven.

Voorin hoopt Vitesse op nieuwe impulsen op de vleugels. Cocu laat de Arnhemmers in een 4-3-3-formatie spelen, maar het ontbreekt hem aan echte vleugelspelers. Een aanwinst op de flanken moet ook over scorend vermogen beschikbaar, want in de laatste weken bleek eens te meer dat Vitesse aanvallende stootkracht tekortkomt.

Er is alleen één probleem: er is geen geld. "Om ruimte te kunnen creëren voor versterkingen, moeten er ook spelers vertrekken", stelde Cocu afgelopen vrijdag. In die laatste categorie wordt gesproken met overbodige spelers als Ferro, Toni Domgjoni en Markus Schubert.

2. De overname is nog niet rond

De KNVB heeft de overname van Vitesse door The Common Group van Coley Parry nog altijd niet goedgekeurd. Vitesse leverde documenten aan, maar deed dat volgens de bond niet op de juiste manier. Hoe het er nu voorstaat met de goedkeuring, wil de KNVB niet zeggen. Ook Vitesse laat er niets over los. Als de KNVB groen licht geeft, kan dat twee problemen oplossen. Er komt dan geld vrij voor versterkingen en Vitesse kan bouwen aan de toekomst. Vitesse-supporters smachten al maanden naar een verlossend woord van de KNVB.

De KNVB laat vrijdag desgevraagd weten nog niks te kunnen zeggen over de voortgang van het controleren van de stukken. Wel zegt de KNVB dat er een deadline ligt voor 15 juni. Dit omdat er dan een begroting ingediend moet zijn om aan de voorwaarden van de KNVB te voldoen. Die begroting kan alleen worden ingediend wanneer de overname is goedgekeurd. Maar eigenlijk ligt de eigenlijke deadline voor Vitesse op 8 april, want dan moet de begroting zijn ingeleverd als Vitesse ook een UEFA-licentie wil aanvragen. En dat is voor de ambities van Vitesse, Europees voetbal spelen, noodzakelijk.

3. Slepend conflict met stadioneigenaar

Tot slot is er het langlopende conflict met stadioneigenaar Michael van de Kuit. In 2018 zegde Vitesse de huur op die de club aan Van de Kuits bedrijf Nedstede betaalt voor het gebruik van GelreDome. Het gaat om een bedrag van 2,15 miljoen euro per jaar. Vitesse vindt dat bedrag veel te hoog. Het contract met GelreDome loopt op 30 september 2023 af en zonder opzegging van Vitesse zou dat nog eens met twintig jaar verlengd worden.

Maar nu Vitesse het contract heeft opgezegd, zit de club volgend jaar zonder stadion. En een stadion hebben is voor de KNVB een van de eisen om de licentie te behouden, waarmee de club betaald voetbal kan spelen. Om de licentie te behouden moet Vitesse voor 1 maart bij de KNVB aangeven of het voldoet aan alle licentievoorwaarden. Dat is op dit moment niet het geval. Vitesse spant daarom een kort geding aan tegen Van de Kuit. Daarmee wil de club ook na 30 september in het stadion kunnen blijven spelen.

Van de Kuit laat vrijdag aan Omroep Gelderland weten dat hij niet snapt dat Vitesse geen contact met hem zoekt. "Het is al maanden stil. Ik begrijp niet dat ze de telefoon niet pakken, mij bellen en alles op alles zetten om in een dialoog tot een afspraak te komen. Dit hadden ze in 2018 al kunnen zien aankomen, het is nu vijf jaar later."

Vitesse wil niet reageren op uitspraken van Van de Kuit.

Uitwijken naar een ander stadion

De KNVB laat weten dat de deadline van 1 maart een harde is. "Voor een goede functionering van het licentiesysteem is het van belang dat deadlines worden nageleefd." Mocht Vitesse dus niet vóór 1 maart met een oplossing komen, dan volgt er over het algemeen een boete, zegt de KNVB. Hoe hoog die boete is, beslist de licentiecommissie. Daarnaast beslist diezelfde commissie daarna hoelang Vitesse de tijd krijgt om nog aan de eisen te voldoen.

Mocht Vitesse het niet voor elkaar krijgen in GelreDome te blijven voetballen, dan kan de club een ander onderkomen zoeken. "In het recente verleden hebben we gezien dat NEC en AZ in andere stadions hebben gespeeld toen hun eigen stadion niet beschikbaar was. Dat is dus ook een mogelijkheid", zegt de KNVB.

Deel dit artikel