Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De andere Arnhemmer in de selectie, Robin Schoenaker. Foto: Omroep Gelderland
Rutger ten Velde is succesvol als handballer op het WK. Foto: Omroep Gelderland

Rutger ten Velde is succesvol als handballer op het WK. Foto: Omroep Gelderland

KATOWICE - Hij moest er lang op wachten, maar tegen Qatar kreeg Rutger ten Velde dan eindelijk zijn kans. Die de handballer uit Arnhem vervolgens met beide handen aangreep. Zaterdagavond wacht voor Nederland aartsrivaal Duitsland op het WK in Polen. De Arnhemmer is er klaar voor. "Niemand hoeft ons te motiveren."

De klassiek gebouwde Spodek Arena in Katowice zal zo goed als vol zijn en een enorm lawaai produceren als de burenruzie tussen Nederland en Duitsland losbarst. Samen met Noorwegen strijden drie landen in de poule voor twee plaatsen die recht geven op de knock-out fase in Gdansk. Oranje staat er het minst goed voor en moet nog twee keer winnen voor een historische kwartfinale.

Ten Velde weet dat Nederland zijn visitekaartje al heeft afgeven voor het oog van de handbalwereld. "Ik denk dat we aardig presteren", zegt de nuchtere Arnhemmer terwijl de sneeuw bij het spelershotel naar beneden dwarrelt en zorgt voor een fraai winters decor.

Veerkracht

"We winnen twee wedstrijden met tien goals verschil, dat was al boven verwachting. Daarna spelen we 50 minuten super goed tegen Noorwegen, maar missen we in de slotfase misschien een beetje ervaring en verliezen met één doelpunt. Tegen Qatar was het heel zwaar, maar als ploeg tonen we veerkracht en we keren het nog om. Dat zegt veel over ons team", weet Ten Velde die in de selectie met Robin Schoenaker nog een stadsgenoot heeft.

Dinsdag tegen Qatar kwam de 25-jarige Ten Velde vanaf de bank binnen de lijnen omdat eerste keus Jeffrey Boomhouwer niet voldeed. "Dat zijn kansen waar je al drie wedstrijden op wacht. Je staat te trappelen en kan dan misschien net wat meer energie en concentratie brengen dan de jongens die langer in het veld stonden."

De andere Arnhemmer in de selectie, Robin Schoenaker - Foto: Omroep Gelderland

Telefoon roodgloeiend

Ten Velde ontpopte zich met fraaie goals vanaf de linkerhoek, sierlijk zwevend door de lucht richting het doel, tot uitblinker. Hij scoorde acht keer uit negen schoten. En dat heeft de Arnhemmer geweten.

"Mijn telefoon stroomde vol", gniffelt hij aan de vooravond van de kraker tegen Duitsland. "Er is nog geen wedstrijd geweest waarin ik zo belangrijk ben geweest voor het Nederlands team. Deze doelpunten hadden echt waarde."

De kwartfinales lonken nu. Al wordt dat voor Oranje een hels karwei. Duitsland is op dit WK oerdegelijk en won tot nu toe alle wedstrijden. Meer dan de helft van de selectie van Nederland speelt in de Bundesliga en dat maakt het duel extra speciaal. Ten Velde is er één van. Hij komt uit voor TuS N-Lübbecke en speelde ook daarvoor al voor Duitse clubs.

"Zij goed? Ja, maar wij ook"

"Niemand hoeft ons voor vanavond te motiveren. Iedereen gaat er vol voor en staat ondanks de vermoeidheid te springen om van Duitsland te winnen. Deze wedstrijd ga je puur op adrenaline spelen. Hebben zij een heel goed team? Ja, maar wij ook. Ik ga graag de strijd aan."

De Nederlandse ploeg lijkt wel een vriendenploeg. De sfeer is al jaren uitstekend. Spelers kennen elkaar door en door en zijn al lang bij elkaar. "Ze hebben het wel eens gekscherend over een campingteam al doet natuurlijk onder aan onze prestaties. Maar het is ontzettend leuk samen. Het plezier spat er vanaf, we spelen als we vrij zijn veel spelletjes en weten elkaar ook te vinden als het slecht gaat. Dat is super belangrijk tussen alle onrust en hectiek door."

Deel dit artikel