Mascha Halberstad won al drie Gouden Kalveren. Foto: ANP

Mascha Halberstad won al drie Gouden Kalveren. Foto: ANP

ARNHEM - De Arnhemse regisseur Mascha Halberstad hoort vanmiddag of haar stop-motionfilm Knor wordt genomineerd voor een Oscar in de categorie beste lange animatiefilm. Maar de kans dat er een feestje gevierd kan worden, is volgens haar klein.

Halberstad, die in oktober in Los Angels is geweest, weet het voor 95 procent zeker: "Ik verwacht niet dat Knor genomineerd wordt. De signalen zijn zo dat die kans klein is. De film komt ook niet voor op lijstjes van Variety en Hollywood Reporter."

Ze vertelt dat ze er ook helemaal niet mee bezig is. "Ik weet dat het vandaag is, maar vooral omdat ik met allerlei berichtjes belaagd word." De Arnhemse cineaste heeft dan ook een hele normale dag. "Er komt vandaag een KPN-monteur in mijn studio. Als we wel winnen, dan eet ik mijn schoen op."

De aankondiging van de kanshebbers voor de belangrijkste filmprijzen ter wereld vindt plaats in Hollywood. De uitreiking zelf is in de nacht van 12 op 13 maart. Het is de 95e keer dat de Academy, voluit de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de beeldjes toekent.

In de animatiefilm Knor krijgt het meisje Babs voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau, tot ongenoegen van haar ouders. Maar blijft dat goed gaan, terwijl er een worstenwedstrijd aan komt?

Tijdrovend proces

Volgens de Arnhemse, die haar studio aan de Rosendaalsestraat heeft, was het maken van Knor een tijdrovend proces. Zelf ontwierp ze de poppen, maar het tot leven brengen liet ze aan anderen over. "Het heeft twee jaar geduurd. We werkten met vijf animatoren die elk zo'n vier à vijf seconden film per dag konden maken."

Knor won vorig jaar drie Gouden Kalveren op het Filmfestival en werd uitgeroepen tot beste Nederlandse film van 2022.

Deel dit artikel