Opname uit de stop-motionfilm Knor. Foto: Mascha Halberstad

Opname uit de stop-motionfilm Knor. Foto: Mascha Halberstad

ARNHEM - Knor zal over twee maanden geen Oscar in de wacht slepen. De stop-motionfilm van de Arnhemse regisseur Mascha Halberstad dingt niet mee naar de meest prestigieuze filmprijzen in Hollywood.

In september maakte distributeur Gusto Entertainment bekend dat Knor ingezonden zou worden. Halberstad was daar blij mee verrast. Het gebeurde namelijk niet eerder in de Nederlandse filmgeschiedenis dat een animatiefilm ingezonden werd voor de Oscars. "Maar het is fantastisch, heel eervol", gaf de regisseur toen aan.

'Kans was klein'

Dinsdagmiddag liet The Academy, de organisatie achter de Academy Awards - zoals de Oscars officieel heten - weten welke vijf animatiefilms genomineerd zijn voor een Oscar. Het gaat om Pinocchio, Marcel the Shell with Shoes on, Puss in Boots, The Sea Beast en Turning Red.

Halberstad zei in aanloop naar de bekendmaking al dat ze de kans erg klein achtte dat Knor op zou gaan voor een Oscar. "Ik verwacht het niet. De signalen zijn zo dat die kans klein is. De film komt ook niet voor op lijstjes van Variety en Hollywood Reporter."

Knor won vorig jaar drie Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film. De animatiefilm zag het levenslicht in 2014, was vorig jaar officieel af en ging in de zomer in première. In de bioscoop trok het verhaal over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag een varkentje krijgt van haar opa, 100.000 bezoekers.

Deel dit artikel